Öt éve nem jött ilyen kevés migráns

Öt éve nem jött ilyen kevés migráns

A Földközi-tenger partjainál elfogottak várják, hogy leszállhassanak egy mentőcsónakról, miután 2018. november 29-én megérkeztek Spanyolország déli részére (Fotó: Reuters/Jon Nazca)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Unió part- és határvédelmi ügynöksége, a Frontex adatai szerint tavaly összesen mintegy 150 ezren jutottak be illegálisan az EU területére. Az uniós szervezet jelentésében – amelyet a BBC is ismertetett – kiemelte, ez a szám 92 százalékkal alacsonyabb, mint a migránsválság csúcsának tekintett 2015-ben (amikor mintegy 1,9 millióan jutottak be); utoljára pedig öt éve, 2013-ban volt ilyen alacsony ez a mutató.

A Frontex szerint a felderített illegális határátlépések is jelentősen, 80 százalékkal estek, és tavaly valamivel több, mint 23 ezer esetet regisztráltak. Az elfogott személyeknek egyébként 18 százaléka volt nő, míg negyedük 18 év alatti kiskorú.

Zolika, a migránsválság sztárja magyar állampolgár lenne | Magyar Hang

Emlékeznek a horgosi kisfiúra, aki a migránsválság tetőpontján a határon a sínek mentén gyűjtögette az eldobált ruhákat? Visszatértünk hozzá.

A tavalyi adatok szerint jelenleg a Földközi-tenger nyugati része volt aktív, a legtöbben, mintegy 57 ezren Marokkó irányából jutottak be Spanyolországba, azaz az unió területére. Ez a korábbi mennyiség duplája.

Líbiából közben 87 százalékkal, míg Algériából mintegy 50 százalékkal kevesebben próbálnak meg bejutni az EU-ba – állítja a jelentés. A BBC azt is megjegyzi, hogy a bevándorlásellenes, jobboldali Liga és a globalizációellenes, euroszkeptikus Ötcsillag Mozgalom (M5S) alkotta új olasz kormány intézkedéseivel – például, hogy nem engedi kikötni az illegális migránsokat a tengeren felvevő hajókat, illetve a könnyeb deportálási procedúrával – Olaszország irányába kevesebben próbálkoztak.

Az ENSZ menekültügyi szervezete szerint egyébként még kevesebb, 123 109 illegális migráns jutott be 2018-ban az EU-ba. Az UNHCR közben arra hívta fel a figyelmet, miközben az érkezők száma drasztikusan csökkent, az átkelés a Földközi-tengeren még sose volt ilyen veszélyes; tavaly is több mint kétezren haltak meg vagy tüntek el így.

Eközben az M1-en...

Miközben ezt a hírt írtuk, a magyar közszolgálat M1 csatornán éppen az volt a hír, feltehetően újabb, 15 ezer fős migránskaraván indulhat el Honduras és Guatemala felől az Egyesült Államok irányába. Majd Bakondi Györgyöt, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadóját vágták be, aki arról beszélt: nem csökkent az illegális bevándorlás szervezettsége és irányítottsága, a migrációt szervezők és embercsempészek folyamatosan figyelik az országok intézkedéseit.

Bevágták Dezső Tamás régész-asszírológust, a Migrációkutató Intézet tudományos tanácsadóját is, aki még egy szűk hónapja beszélt arról az M1-en, hogy az ENSZ népességnövekedési becslései alapján 2050-re több mint 500 millióval nő a migráció potenciális kibocsátó országainak népessége; azaz a Tadzsikisztántól Marokkóig tartó terület (Közép-Kelet, Közel-Kelet és Észak-Afrika) 28 államának népessége 879 millió főről 1,282 milliárdra nő – majd kiemelték: az említett „övezetet” körbevevő Oroszország, Kína és India egyaránt olyan nagyhatalom, amelynek „jellemzően szeparatista” muszlim kisebbsége van, így nem fog befogadni tömegesen muszlim menedékkérőket. (Az ENSZ előrejelzései szerint a jelenlegi 7,6 milliárdról 9,77 milliárd főre nő a Föld lakossága. Afrika populációja pedig 2000 és 2050 között megduplázódik, és 2,53 milliárdra emelkedik, míg Európa 720 milliós lakosságával tulajdonképpen stagnál.)