Próbálják ellenőrizni az állítólagos csalásokat oroszországi online szavazáson

Próbálják ellenőrizni az állítólagos csalásokat oroszországi online szavazáson

Ellenzéki jelöltek eltiltása miatt demonstráló oroszok Moszkvában augusztus 10-én (Fotó: Reuters/Maxim Shemetov)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ellenőrzik, de nem számolják újra a múlt hétvégén megtartott orosz parlamenti választások során Moszkvában leadott elektronikus távszavazatokat - közölte szerdán Alekszej Venegyiktov, a főváros választásmegfigyelő törzsének vezetője, a moszkvai társadalmi kamara elnökhelyettese. Venegyiktov, aki egyúttal az ellenzéki hangvételű Eho Moszkvi rádióadó főszerkesztője is, kijelentette, hogy nem az újraszámlálás jogi eljárásáról, hanem technikai ellenőrzésről van szó, az online szavazással kapcsolatos gyanú megerősítése vagy meg nem erősítése érdekében. Mint mondta, létrejön egy társadalmi auditcsoport is, Grigorij Melkonjanc, a Golosz választóvédelmi mozgalom társelnöke vezetésével.

A moszkvai városi választási bizottság közölte, hogy a fővárosi választások mérlegét hivatalosan már megvonták, a voksok újraszámlálásáról pedig, beleértve az online szavazatokéról csak bíróság dönthet. Moszkvában több, mint kétmillióan jelentkeztek be online szavazásra, ami az összes jogosult csaknem egy harmadát jelenti. A regisztráltak 96 százaléka élt is a lehetőséggel. A blockchain alapú elektronikus távszavazás mérlegének megvonása az urnazárást követően órákig elhúzódott, majd az eredményhirdetés erősen megváltoztatta az offline voksok összesítése utáni állást. Végül minden választókerületben a kormányzó Egységes Oroszország párt jelöltjei győztek.

A kormánypárttal szembeni taktikai voksolást kezdeményező Alekszej Navalnij ellenzéki politikus az eredmények manipulálásával vádolta meg a hatóságokat. Gennagyij Zjuganov, a kommunisták elnöke - az "okos szavazásnak" ez a párt volt a legnagyobb kezdeményezettje - közölte, hogy nem fogadja el a moszkvai online-szavazás mérlegét. Eduard Liszenko, a moszkvai városvezetés IT-főnöke késlekedést az online szavazás eredményének kihirdetésében azzal magyarázta, hogy többször át kellett számolni a voksokat, mert a rendszernek van egy olyan funkciója, amely lehetővé teszi a szavazók számára a leadott szavazatok egy napon belüli utólagos módosítását, amivel majdnem háromszázezren éltek is.

A Központi Választási Bizottság a szavazatok 100 százalékának összesítése alapján közölte, hogy a kormányzó Egységes Oroszország Párt 324 mandátumot szerzett a 450 fős alsóházban, amivel megőrizte alkotmányozó többségét. Az ellenzéki média olyan független szakértőket idézett, akik szerint a kormánypárt ezt az eredményt csak csalással érhette el. Szergej Spilkin független választási azt állította, hogy az Egységes Oroszország 13,8 millió "abnormális" szavazatot kapott, és manipuláció nélkül csak 31-33 százalékot ért volna el, nem pedig csaknem ötvenet, ahogy azt a Központi Választási Bizottság bejelentette.

Alekszej Kuprianov biológus és statisztikus szintén 30 százalék körüli valódi szavazattal kalkulált, Borisz Ovcsinnyikov adatelemző pedig úgy vélekedett, hogy az Egyesült Oroszországra leadott voksok legkevesebb fele hamisított. A választások előtti közvéleménykutatások egyébként a kormánypártnál 30 százalék alatti támogatottságot mértek. A hivatalos eredményhirdetést péntekre tűzte ki a Központi Választási Bizottság. Az Interfax hírügynökség saját, két, a parlamentbe bekerült pártoktól származó értesülésre hivatkozva szerdán azt írta, hogy mégsem szeptember 29-én, hanem feltehetően október 7-én tarhatja meg alakuló ülését az új összetételű alsóház.

A halasztást az informátorok azzal indokolták, hogy a tervezettnél több időre lesz szükség a bizottsági helyek elosztására a parlamentbe bejutott öt párt között. Putyin szombaton fogadja majd a frakcióvezetőket. A szövetségi parlament alsóházában a kommunista pártnak 57, az Igazságos Oroszországnak 27, a liberális demokrata pártnak 21, az újoncnak Új Embereknek pedig 13 mandátuma lesz. Egy-egy mandátumot nyert továbbá a Növekedés Pártja, a Polgári Platform és a Haza. Emellett bejutott az alsóházba öt független képviselő is. A szabadságvesztésre ítélt Navalnij legközelebbi támogatói nem indulhattak el a választáson, mert az ellenzéki politikushoz köthető szervezeteket nyáron székőségessé nyilvánították és betiltották.

(MTI)