Romániában alkotmányellenesnek nyilvánították a genderelmélet oktatásának betiltását

Romániában alkotmányellenesnek nyilvánították a genderelmélet oktatásának betiltását

Klaus Johannis, Románia elnöke (Fotó: Elnöki Hivatal, Románia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Romániában alkotmányellenesnek nyilvánították szerdán az oktatási törvény módosításáról szóló indítványt, amely megtiltja a genderelmélet tanítását. Az MTI azt írja, hogy a testület elfogadta Klaus Johannis államelnök kifogásait, aki júliusban kért normakontrollt. A módosító indítvány tiltja, hogy a köz- és a felsőoktatásban, iskolán kívüli pedagógiai tevékenységeken a genderelméletet tanítsák, amely szerint egy egyén megválaszthatja saját nemét, és az nem mindig azonos a biológiai nemével. Az alkotmánybíróság annyit közölt, hogy többségi, nem egyhangú döntés született ebben a kérdésben.

Az elnök szerint az indítvány sérti a jogállamiságnak és a hatalmi ágak szétválasztásának az alkotmány által szavatolt elvét, a szabad tanuláshoz való jogot, a gyermekek és a fiatalok jogainak védelmét, a szabad véleménynyilvánításhoz való jogot, a lelkiismereti szabadságot és az egyetemi autonómiát. Johannis úgy vélte, hogy a parlament nem szabhatja meg, mit taníthatnak az egyetemen.

A genderelmélet oktatását tiltó indítványt a Traian Basescu volt államelnök által védnökölt jobbközép Népi Mozgalom Párt (PMP) egyik honatyája, Vasile Cristian Lungu Kolozs megyei képviselő terjesztette be, aki ortodox teológiát végzett Zilahon, és az Egyesült Államokban is tanult pszichológiát. Az indítványt június közepén szavazta meg a szenátus ügydöntő jogkörrel. A PMP a december eleji romániai parlamenti választáson kiesett a bukaresti törvényhozói testületből.