Scholz: Egyik ország sem lehet egy másik hátsó udvara

Scholz: Egyik ország sem lehet egy másik hátsó udvara

Olaf Scholz német kancellár (Fotó: MTI/EPA/Focke Strangmann)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Elfogadhatatlan, hogy Európa egy olyan kérdés miatt áll a háború küszöbén, amely nincs napirenden” – mondta Olaf Scholz német kancellár szombaton az 58. müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián.

A The Guardian tudósítása szerint a német vezető azt is megjegyezte, hogy nem érti, miért döntött úgy Oroszország, hogy Ukrajna esetleges NATO-tagságát casus belli-vé teszi, mivel erről még a tárgyalások sem kezdődtek el, és ez nem fog egyhamar bekövetkezni. „Putyin tudja ezt” – tette hozzá.

Az új tagok NATO-csatlakozása kapcsán megjegyezte, hogy a jövőben nem várható túl sok változás, az Egyesült Államok elvileg nyitott az új tagok felévételére, de nem valószínű, hogy Puerto Ricón kívül másnak esélye lenne erre.

Továbbá Scholz nevetségesnek tartja Putyin azon kijelentését, miszerint Donbászban népirtás történt, és azt az állítását sem hajlandó komolyan venni, miszerint az orosz és az ukrán egy nép. „Egyik ország sem lehet a másik hátsó udvara” – jelentette ki.

Hozzátette, a Nyugatnak különbséget kell tennie a betarthatatlan követelések és a jogos biztonsági aggályok között. A NATO-nak készen kell állnia arra, hogy tárgyaljon Oroszországgal a fegyverzetellenőrzésről és az átláthatóságról, a NATO határainak visszavonásáról viszont nem.

Scholz emellett azt is megjegyezte, hogy továbbra is lát esélyt a diplomáciai megoldásra,ám ha Putyin mégis a háború mellett dönt, akor nagyon kemány szankciókkal kell szembenéznie.