Szijjártó szerint nem volt szó a brüsszeli vétóról az ukrán-magyar találkozón

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem kétoldalú kérdés Ukrajna támogatásának ügye – mondta a hétfői, ungvári ukrán-magyar külügyminiszteri találkozón Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Magyarország egyedüliként akadályozta decemberben az Európai Unió Ukrajnának szánt, 50 milliárd eurós segélycsomagjának elfogadását. Hétfőn két másik magyar politikus is azt nyilatkozta: készek a kompromisszumra.

Az 50 milliárd eurós támogatás kérdése nem kétoldalú kérdés, így erről Brüsszelben tárgyalnak – ezt újságírói kérdésre válaszolta Szijjártó Péter azon a sajtótájékoztatón, amelyet az ukrán-magyar külügyminiszteri találkozó után tartottak Ungváron hétfőn délután. Arról az 50 milliárd eurós segélycsomagról van szó, amelyet az Európai Unió folyósítana Ukrajnának, ám Magyarország egyedüliként megtagadta a csomag jóváhagyását, így azt nem tudták elfogadni decemberben. A tárgyalások ezen a héten csütörtökön, a rendkívüli EU-csúcson folytatódhatnak. 

A Reuters hívta fel a figyelmet hétfőn arra: Magyarország hétfőn jelezte, hogy készen áll a kompromisszumra az uniós segélycsomag ügyében. Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója az X-en is megerősítette, hogy Budapest szombaton küldött egy javaslatot Brüsszelnek, amely szerint nyitott lenne arra, hogy hozzájáruljon egy Ukrajnának folyósítandó segélycsomaghoz az uniós költségvetés terhére. Bóka János európai ügyekért felelős államtitkár már a Financial Timesnak is hasonlóan nyilatkozott, mint Orbán Balázs az X-en, vagyis, hogy Magyarország nyitott a kompromisszumos megoldásra.

Egy, a Financial Times birtokába jutott dokumentum szerint az Európai Unió arra készül: „szabotálni” fogja a magyar gazdaságot, amennyiben a magyar kormány a csütörtöki uniós csúcson is akadályozza majd az 50 milliárd eurós segélycsomag elfogadását. A Financial Times által hivatkozott dokumetumot uniós illetékesek készítették a cikk szerint, amely arról szól, hogy amennyiben a magyar kormány nem egyezik bele Ukrajna támogatásába, a többi uniós vezetőnek nyilvánosan ki kell jelentenie, hogy végleg leállítják a Budapestnek szánt összes uniós támogatást – azzal a szándékkal, hogy ezzel ráijesszenek a piacokra, a forint gyengülését és a hitelek drágulását idézzék elő. Orbán Balázs a Financial Times cikkére reagálva azt is írta: Brüsszel zsarolja Magyarországot, „annak ellenére, hogy mi kompromisszumot javasoltunk”.

Címkék: Ukrajna, EU