Szijjártó: Kiállunk Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett

Szijjártó: Kiállunk Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter (b-j) sajtótájékoztatót tart megbeszélésük után Ungváron 2024. január 29-én (Fotó: MTI/Nemes János)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kiállunk Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett – jelentette ki hétfőn Ungváron Szijjártó Péter külgazdasági-és külügyminiszter, aki először találkozott hivatalos kétoldalú találkozón Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel.

„Lassan két éve zajlik a háború: kiállunk Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett. Azt szeretnénk, ha a szomszédunkban béke lenne” – jelentette ki Szijjártó Péter külügyminiszter a Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterel közös sajtótájékoztatóján Ungváron, amelyen az ukrán elnöki hivatal vezetője, Andrij Jermak is részt vett. „Nincs kérdés, amit nem lehetne megoldani kétoldalú párbeszédben. Nyitottság, konstruktivitás és őszinteség jellemezte a beszélgetést” – mondta Kuleba a Telex helyszíni tudósítása szerint. A sajtótájékoztatóról készült felvétel később megjelent Szijjártó Péter hivatalos Facebook-oldalán – a bejegyzés szerint biztonsági okból nem élőben közvetítették. 

Ez volt az első kétoldalú találkozó az ukrán és a magyar külügyminiszter között, mióta Oroszország 2022. február 24-én lerohanta Ukrajnát. Decemberben Brüsszelben már találkozott egymással a két politikus. Orbán Viktor miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szintén találkoztak már, de hivatalos kétoldalú találkozót még nem tartottak, és Orbán Viktor a legtöbb európai miniszterelnöktől eltérően Ukrajna lerohanása óta nem látogatott el az országba – a hétfői külügyminiszteri találkozó célja egy Zelenszkij–Orbán találkozó előkészítése volt.

Szijjártó Péter Viktor Mikitával, Kárpátalja kormányzójával is találkozott, aki Szijjártó szerint sokat tett a tisztánlátásért. „A nemzetközi média egy bizonyos szeletének kedvelt sportága” a magyar álláspont eltorzítása – jelentette ki a Telex szerint. „A kormányzó nélkül ezeket a mesterséges feszültségkeltési kísérleteket nem lehetett volna kezelni” – mondta Szijjártó. Hangsúlyozta, hogy „kiállunk Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett.” Dmintro Kuleba a sajtótájékoztatón a Telex tudósítása szerint megköszönte a humanitárius segítséget, amelyet Magyaország nyújtott. Szerinte a fő kérdés Ukrajna euroatlanti integrciója volt. „Abból indulunk ki, hogy egy EU-tag Ukrajna felelne meg leginkább Magyarország érdekeinek” – mondta.

A találkozó előtt Szijjártó Péter többször is azt hangsúlyozta: célja, hogy az ukrajnai magyar kisebbség visszakapja azokat a jogokat, amelyeket a 2017-es oktatási törvény előtt élvezett. 2023 végén Ukrajnában már módosították a kisebbségi törvényt, amely ismét széles körben lehetővé tette az anyanyelvű oktatást az ukrajnai kisebbségek számára. Az ungvári sajtótájékoztatón Szijjártó Péter kifejtette, hogy mit hiányol a kormány a módosított törvényből. Ezek a miniszter elmondása szerint a következőek: „lehessen magyar nyelven érettségizni, a nemzetiségi iskolák jogállását adják vissza, a magyar nyelv a felsőoktatásban, kultúrában, közigazgatásban és a közösségi élet terében legyen korlátozás nélkül használható”. A kisebbségi törvénnyel kapcsolatos vitáról az ukrán külügyminiszter a Telex szerint azt mondta: ez nagyon régi történet. „Szeretnénk szabályozni ezt a kérdést jó lelkiismerettel. Abból indulunk ki, hogy az EU-tagság felé megnyitja az utat az oktatási törvény, amely a 2017. előtti állapotokat állítja vissza. Úgy gondolom, jó döntést hoztunk, a kárpátaljai magyarok is pozitívan fogadták” – mondta. Vannak pontosítandó részletek, ezeket a felek kétoldalú párbeszéd keretében megvitatják, és a kérdést végérvényesen megoldják, jelentette ki az ukrán külügyminiszter. 

Bejelentették azt is: új határátkelő nyílhat Magyarország és Ukrajna határán, Nagyhódoson – Szijjártó szerint a megvalósításhoz már nagyon közel állnak. Ezen kívül egy új híd is épülhet a Tiszán. Szijjártó a Telex szerint megköszönte, hogy az olaj (amely Oroszországból érkezik, de ezt a szót Szijjártó nem mondta ki) akadálytalanul jöhetett át Ukrajnán keresztül Magyarországra.

„Mi azzal a céllal érkeztünk ide, hogy újra tudjuk építeni a bizalmi légkört a kétoldalú kapcsolatainkban. Azt gondolom, egyetérthetünk abban, hogy tettünk biztató lépéseket ebbe az irányba. Hosszú út áll még előttünk, sok munkát kell elvégeznünk, de mi a magyar oldalon készek vagyunk ennek a munkának az elvégzésére” – fogalmazott Szijjártó Péter. Kiemelte, hogy az elmúlt két évben hazánk álláspontja végig következetes és világos volt. „A háborút elítéljük, és azt szeretnénk, hogyha a szomszédunkban minél előbb béke lenne” – hangsúlyozta. „Meg kell sokszorozni erőfeszítéseinket annak érdekében, hogy Ukrajnában az emberek végre békében élhessenek. Magyarország kész ez irányú erőfeszítéseket tenni a jövőben is, hiszen tudjuk azt, hogy az emberéletek megmentése csak és kizárólag békével lehetséges” – mondta.

„Erőteljes lépés” Orbán és Zelenszkij találkozója felé”

Dmitro Kuleba külügyminiszter a sajtótájékoztatón az MTI tudósítása szerint közölte, Ukrajna eltökélt abban, hogy végre rendezze Magyarországgal a kisebbségi jogokkal kapcsolatos vitát. Ennek érdekében a külügyminisztérium égisze alatt különbizottságot hoznak létre, amelynek tíz napon belül konkrét elképzelést kell beterjesztenie a két ország kormánya elé arról, hogy a magyar fél által benyújtott „kérdések listájából mit és hogyan kell megoldani, illetve mit sikerült már megoldani” – fogalmazott. Szavai szerint ha korábban a nemzeti kisebbségek kérdésével Ukrajna uniós tagságával összefüggésben kellett döntéseket hozni, akkor most kétoldalú vitát kell folytatni azért, hogy „végre rendeződjön a kérdés, amely alapjában véve már minden nemzeti kisebbség érdekében megoldódott”.

A tárgyalásokat értékelve Volodimir Zelenszkij elnök hivatalának vezetője, Andrij Jermak az MTI szerint úgy fogalmazott: „erőteljes lépést tettünk” az ukrán államfő és Orbán Viktor magyar kormányfő találkozójának megszervezése felé. „Azt szeretnénk, hogy ez a találkozó konkrét eredményekkel záruljon és új lapot nyisson a két ország kapcsolatában” – mondta. Andrij Jermak hozzátette: mindkét fél abban érdekelt, hogy a csúcstalálkozó minél hamarabb létrejöjjön. Az ukrán elnök hivatalának vezetője szerint senki sem gondolhatja azt, hogy a szomszédos államok „lehetnek nem jószomszédi viszonyban”.

 

 

 

Címkék: Ukrajna, Kuleba