Tádzsikisztán megadta magát a Covid–19-nek – Miután készült hozzájuk a WHO

Tádzsikisztán megadta magát a Covid–19-nek – Miután készült hozzájuk a WHO

Tádzsikisztán fővárosa, Dusanbe (Fotó: Wikipedia/VargaA)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jó két hónap után Tádzsikisztán is elismerte, hogy elérte a koronavírus-járvány. Szinte egyik napról a másikra közel 700 fertőzöttet „találtak”, ráadásul a megbetegedettek közül 20-an meg is haltak. Ugyan rendkívüli állapotot ezután sem vezettek be, ám sokatmondóan két hétre még az élvonalbeli labdarúgó bajnokságot is felfüggesztették. Mindehhez a WHO küldöttségének látogatása kellett, amely május elején tette tiszteletét az Afganisztánnal szomszédos közép-ázsiai államban.  

Tádzsikisztán három hónapon át következetesen cáfolta, hogy az országban lenne koronavírus fertőzött. A kétoldalú tüdőgyulladásból fakadó halálozások száma ugyan érezhetően megnövekedett, ám ezt Dusanbéban a rossz időjárással magyarázták. Közben persze a hatóságok nem ültek zsebre tett kézzel, kidolgozták a rendkívüli helyzet programját, kórházi helyeket szabadítottak fel, pénzügyi segítségért fordultak a nemzetközi szervezetekhez, maszkokat és védőfelszereléseket kértek, megtiltották a Ramadan alatt a közös imát, elhalasztották még a térség legnagyobb mecsetjének átadását is, ám megbetegedésekről nem beszéltek. Sőt, az iskolákban júniusra kijelölték a záróvizsgákat, és a hadseregben is lezajlott a sorozás.

Aztán egy nappal az Egészségügyi Világszervezet delegációjának megérkezése előtt hirtelen megjelent a hivatalos statisztikákban is a koronavírus.

Végül is, ez a struccpolitika úgy, ahogy működött, hiszen a gazdaság nem állt le, és tömeges sem lett a fertőzés. Igaz, a Világbank szakértői ezt eddig egyáltalán nem zárják ki, vannak olyan prognózisok, melyek szerint akár 230 ezren is megbetegedhetnek.

Emomali Rahmon elnököt azonban ennél most jobban érdekli, hogy a gazdaság működjön. Az infláció az idén az IMF előrejelzése szerint enélkül is 10 százalékos lesz, a költségvetés hiánya pedig 7,7 százalékra növekszik. A járvány elhallgatásából nem lett botrány, egyszerűen elbocsájtották az egészségügyi minisztert, és kész. Nem mellesleg csendben áthelyezte közben helyi képviselőjét a WHO is, Galina Perfiljeva ugyanis még áprilisban is kategorikusan cáfolta, hogy lenne koronavírusos fertőzött Tádzsikisztánban.

Miközben tehát Tádzsikisztánban úgy, ahogy világos lett a járványhelyzet, a térség másik „egészségügyi éltanulója”, Türkmenisztán még tartja magát ahhoz, hogy az országban nem jelent meg a Covid–19. Asgabatban megtartották a győzelem napi katonai parádét, a „Halhatatlan Ezred” vonulását, nézőkkel folyik a foci bajnokság, és egyetlen tömegrendezvényt sem fújtak le. A maszkok viselését továbbra is tiltják, és járványról hivatalosan nem beszél senki. Igaz, közben folyamatosan fertőtlenítenek, a nagyobb városok bejáratánál mérik a lázat, a külföldről hazaérkezőknek pedig karanténba kell vonulniuk.

Abban persze a szakértők erősen kételkednek, hogy Türkmenisztánt teljesen elkerülte volna a Covid–19, ám ezt bizonyítani egyelőre nem lehet. Jó egy hónapja jelentek meg arról hírek, hogy állítólag mégis csak van pár megbetegedés, ám azóta még az ezt közreadó, Prágából sugárzó Azatlik Rádió sem tudott új információkkal szolgálni.

A helyzetet jelentős mértékben tisztázhatná a WHO küldöttsége, amely Dusanbéból Asgabatba utazott volna, ám egyelőre nem fogadták. Valószínűleg azonban a közeljövőben eljuthatnak Türkmenisztánba is. Addig is az Azatlik forrásai szerint kiürítették a Turkmenabadban lévő karantén zónát, és az esetleges betegeket nagy eséllyel elrejtik a WHO szeme elől. S mivel Türkmenisztán meglehetősen zárt ország, valószínűleg továbbra is az lesz, amit mindenható fogorvos elnöke, Gurbanguli Berdimuhammedov látni illetve láttatni akar.