Tizenkilenc évet kapott a Kuciak-gyilkosság megrendelésével vádolt üzletember

Tizenkilenc évet kapott a Kuciak-gyilkosság megrendelésével vádolt üzletember

Ján Kuciak meggyilkolt szlovák tényfeltáró újságíró és élettársa, Martina Kusnirová emlékére gyújt mécsest egy gyászoló egy pozsonyi emlékhelyen 2020. február 21-én. A 27 éves Kuciakot és élettársát 2018. február 21-én agyonlőtték a szlovákiai Nagymácséd (Velka Maca) faluban lévő otthonukban. Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Befejeződött a Markiza-váltók meghamisítása és az igazságszolgáltatás akadályozása ügyének tárgyalása a Speciális Büntetőbíróságon. Marián Kočnert és Pavol Ruskót 19 év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a bíróság, Kočnernek ezen felül 10 ezer eurós pénzbüntetést is kiszabtak. A börtönbüntetést mindkettőjüknek  a legszigorúbban őrzött börtönben kell letölteniük – írja a pozsonyi Új Szó.

A vád szerint Marián Kočner és Pavol Rusko négy hamis váltót állított ki, ezeket pedig mellékletként mutatták be a fizetési meghagyásokhoz. Ezzel 69 millió euróhoz jutottak volna. Kočner ellen Ján Kuciak újságíró meggyilkolása ügyében, valamint a Gatex cég ügyében is vádat emeltek hűtlen kezelés miatt. Kuciak rendszeresen publikált a kétes ügyekről. Ruskót a váltóhamisítás mellett azzal is vádolják, hogy ő rendelte meg volt üzlettársa, Sylvia Klaus-Volzová meggyilkolását. Ezekben az ügyekben egyelőre nem született döntés.

Mindketten fellebezést nyújtottak be a döntés ellen, ezt az ügyvédjük, Marek Para közölte. Para nem tekinti megfelelőnek és méltányosnak az ítéletet. A bíróság döntéséről személyesen tájékoztatja ügyfeleit. A fellebbezés miatt a döntés nem jogerős, így egyelőre Ruskónak nem kell börtönbe vonulnia, bár lábán továbbra is ott követő. Kočner vizsgálati fogságban van, és ott is marad továbbra is.