Milliókat fenyeget éhhalállal a háború

Milliókat fenyeget éhhalállal a háború

Fotó: Unsplash/James Baltz

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az arab tavasz idején éppen a kenyérárak hirtelen megugrása volt az egyik oka az erőszakba torkolló tömegtüntetéseknek, illetve a sokszor véres kormányváltásoknak. A háborúba süllyedt Oroszországból és Ukrajnából most jelentősen csökkenhet a gabonaexport, ami ismét beláthatatlan következményekkel fenyeget a világ számos részén.

LIBANON
Nem könnyű a helyzet Libanonban sem, ahol már hosszú évek óta húzódik a politikai válság – nem kis részben éppen a rekordméreteket öltő munkanélküliség miatt. A közel-keleti országban jelenleg minden ötödik embernek nem jut elegendő mennyiségű élelmiszer, most viszont rohamosan nőhet az éhezők száma.

SZÍRIA
Sajátos helyzetben van Szíria, amely éppen amiatt kerülhet most veszélybe, hogy az elmúlt egy évtizedben egyre inkább csak Moszkvára támaszkodhatott nem csak katonai, hanem gazdasági értelemben is. Az ország tavaly 1,5 millió tonna gabonát importált nagyrészt Oroszországból, most viszont 12,4 millió embert fenyeget az élelmiszer-ellátás bizonytalansága. Az is sokat elmond a szíriai helyzetről, hogy valaha az ország saját maga is el tudta látni élelemmel az állampolgárai nagy részét.

LÍBIA
Mikor már éppen úgy látszott, hogy enyhén csökkenésnek indult az éhezők száma Líbiában, az ukrajnai háború felülírt minden korábbi optimista előrejelzést. Líbia ugyanis a gabonájának 75 százalékát Ukrajnából és Oroszországból szerzi be. Egyes városokban már most tüntetnek, sok líbiai pedig azzal vádolja a kereskedőket, hogy minden eddiginél jobban megdrágították a pékáruk árát, a súlyát pedig csökkentették.

SZUDÁN
Nem idegen az éhezés jelensége Szudánban sem, ahol jelenleg minden ötödik embernek nem jut elegendő mennyiségű élelmiszer. Az ukrajnai válság kezdete óta a szokásos búzaimport 80 százaléka meg sem érkezett az országba, ezért a tartalékok mostanra kimerülőben vannak. A péktermékek ára ez idő alatt 60 százalékkal emelkedett, így az ENSZ arra figyelmeztet, hogy év végére 20 millióra nőhet az éhezők száma a 46 milliós országban.

ETIÓPIA
Habár az etiópiai lakosságnak „csupán” a negyede éhezik, az ENSZ világélelmezési programja szerint óriási aggodalomra ad okot, hogy csak az elmúlt 3 hónapban a szárazság miatt több mint 6 millióval nőtt a nélkülözők száma a 109 millió lelket számláló országban. Az ország keleti részeiről emberek milliói indultak el a főváros, Addisz-Abeba felé, hogy meneküljenek a katasztrófa elől. Időközben az infláció is rendkívül felgyorsult, az élelmiszerárak pedig az egekbe szöktek. Az ukrajnai háború miatt már most óriási a hiány kenyérféléből és étolajból, a helyzet pedig napról napra romlik.

SZOMÁLIA
Szomália már eddig is rengeteget szenvedett az éhínségtől, a lakosság 90 százalékának nem jut elegendő élelmiszer. Az élelmezési helyzetet különösen az rontotta az országban, hogy a térség 40 éve nem szembesült ekkora szárazsággal, ami sokakat arra kényszerített, hogy elhagyják az otthonukat. Az ukrajnai háború miatt az élelmiszerárak már most 30 százalékkal emelkedtek, a szakértők pedig arra számítanak, hogy az újabb drágulással további tömegek kelhetnek útra.

JEMEN
Tragikus forgatókönyv körvonalazódik a polgárháborús Jemenben is, ahol már hosszú évek óta katasztrofális helyzet uralkodik az erőszak és az élelmiszerhiány miatt. Itt jelenleg a 30 milliós lakosság fele éhezik, ráadásul csak az elmúlt hónapban több mint 1 millióval nőtt a számuk. A jemeni helyzetet különösen az teszi tragikussá, hogy az ENSZ világélelmezési programja – amely eddig annyira-amennyire lassította az éhezés terjedését az országban – igen nagy mértékben az ukrajnai vásárlásaiból tartja fenn a készleteit.

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2022/16. számában jelent meg április 14-én.