Több száz kormányellenes tüntetőt vettek őrizetbe Minszkben

Több száz kormányellenes tüntetőt vettek őrizetbe Minszkben

Az elnökválasztás eredménye ellen tiltakozó nőt vesznek őrizetbe rendőrök Minszkben 2020. szeptember 19-én (Fotó: MTI/AP/TUT.by)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Továbbra is folytatódnak a tüntetések Minszkben, ahol a helyiek Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök lemondását követelik. Arra hivatkoznak, hogy csalással szerezte meg a győzelmet néhány hete. A szombati megmozduláson a szemtanúk szerint százakat vettek őrizetbe.

Becslések szerint mintegy kétezer ember követelte szombaton Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök lemondását Minszkben. A többségében nőkből álló demonstrálók útját elállták a rendőrök, akik aztán egyesével emeltek ki embereket a tömegből. Szemtanúk szerint egy eszméletlenül heverő nőt mentővel szállítottak el a tüntetés helyszínéről. A beszámolók arról szólnak, hogy a fehérorosz rendőrség több száz kormányellenes tüntetőt vett őrizetbe Minszk belvárosában.

Fehéroroszországban folyamatosak a megmozdulások az augusztus 9-ei elnökválasztás óta, amelyen Lukasenka a hivatalos eredmények szerint a voksok mintegy 80 százalékával megszerezte hatodik mandátumát. Az ellenzék szerint az országot 1994 óta irányító elnök elcsalta a választást. A hatóságok kezdetben könyörtelen brutalitással igyekeztek elfojtani a tüntetéseket: több tiltakozó meghalt, sokan kínzásokról számoltak be a fogva tartás során és vannak, akik azóta sem kerültek elő, hogy őrizetbe vették őket.

A fehérorosz belügyekbe való beavatkozásnak tekinti a minszki külügyminisztérium azt, hogy Brüsszelbe várják a jövő héten Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezetőt az uniós külügyminiszterek tanácskozására – jelentette szombaton a Belta fehérorosz állami hírügynökség. A minszki külügyminisztérium tájékoztatta az európai diplomatákat is véleményéről.

A választások után Litvániába menekült volt elnökjelölt Cihanouszkaja várható részvételéről a tanácskozáson orosz hírügynökségek számoltak be.

(MTI)