Több száz tudós figyelmeztet: a levegőben is terjedhet a koronavírus

Több száz tudós figyelmeztet: a levegőben is terjedhet a koronavírus

Vendégek a madridi Plaza Mayor egyik bárjának teraszán 2020. május 25-én, a koronavírus-járvány idején (Fotó: MTI/EPA-EFE/Kiko HuescaQuique García)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A koronavírus levegővel (aeroszollal) való terjedésére figyelmeztetne nyílt levélben több száz tudós – adja hírül a Reuters a The New York Times-ra hivatkozva. Szerintük bizonyíték van rá, hogy a levegőben aeroszollal történő terjedéssel komolyan kell számolni, mivel ezekben az 5 mikronnál kisebb átmérőjű részecskékben a vírusok még órákig fertőzőek maradhatnak.

Ezek a részecskék köhögés nélkül, akár kilégzés, beszéd, éneklés során keletkeznek, és sok méterrel messzebbre jutnak el, mint a nagyobb cseppecskék. A The New York Times információi szerint 32 ország 239 tudósa tervez a héten nyílt levelet intézni az Egészségügyi Világszervezethez (WHO), amelyet egy tudományos lapban publikálnának. Ebben arra szólítják fel a WHO-t, hogy ennek figyelembe vételével módosítsa szakmai ajánlásait. 

A légúti betegségek esetében már korábban is jól ismert volt a köhögéskor, tüsszentéskor keletkező, majd a tárgyakon leülepedő kis cseppek közvetítő szerepe a fertőzés terjedésében. A WHO szerint elsősorban ez a fertőzés útja. A tudósok viszont arra mutatnak rá, hogy a levegőben hosszan lebegő, aeroszolt képző folyadékrészecskék távolabb jutnak mint másfél-két méter, és zárt térben nagyon lassan tűnnek el. A WHO egyelőre nem válaszolt a Reuters megkeresésére, de korábban azt állította, nincs rá meggyőző bizonyíték, hogy a levegőben terjedne a koronavírus.