Újabb eljárás indult Navalnij két volt munkatársa ellen

Újabb eljárás indult Navalnij két volt munkatársa ellen

Alekszej Navalnij 2021 januárjában – még szabad lábon (Fotó: Alekszej Navalnij / Instagram)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Büntetőeljárás indult Alekszej Navanij elítélt ellenzéki politikus két volt munkatársa, Leonyid Volkov és Ivan Zsdanov ellen azon címen, hogy anyagi támogatást gyűjtenek szélsőségesnek és idegen ügynöknek minősített szervezetek számára – közölte kedden az orosz Nyomozó Bizottság (SZK).

Az MTI által is idézett SZK szerint a Litvániába menekült Volkov és Zsdanov bejelentette, hogy az Oroszországban szélsőségesnek minősített és betiltott Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványa (FBK) és a Navalnij Törzsei mozgalom folytatja tevékenységét és gyűjtést szervezett ennek finanszírozására. A két aktivista arról is felvilágosította a szimpatizánsokat, hogy hogyan támogathatják ezeket a szervezeteket kriptovalutával, névtelenségük megőrzése mellett.

Az SZK áprilisban Navalnij, Volkov és Zsdanov ellen azon a címen indított eljárást, hogy olyan nonprofit szervezetet hoztak létre, amely az állampolgárokat állampolgári kötelezettségeik teljesítésének megtagadására vagy más jogellenes cselekmények elkövetésére bújtja fel.

Alekszej Navalnij jelenleg két és fél éves szabadságvesztését tölti. Az úgynevezett Yves Rocher-ügyben gazdasági bűncselekmény miatt kiszabott, de felfüggesztett szabadságvesztését azért kell leülnie, mert az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat szerint sorozatosan megsértette a feltételes szabadlábra helyezés előírásait.

Ahogy arról lapunk is írt, múlt szombaton egyébként elhagyta Oroszországot Ljubov Szobol ügyvédnő, Alekszej Navalnij elítélt ellenzéki politikus volt közeli munkatársa is; az ügyvédnő Isztambulba távozott a rá kirótt lakhely elhagyási tilalom dacára. Szobol mozgásszabadságát azért korlátozták, mert a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedések megsértésével részt vett a Navalnij szabadon bocsátása érdekében megtartott tüntetések szervezésében.