Újabb orosz üzletember halt rejtélyes halált

Újabb orosz üzletember halt rejtélyes halált

Ivan Pecsorin (Fotó: Corporation for the Development of the Far East and the Arctic)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ivan Pecsorin, az orosz Távolkeleti és Sarkköri Fejlesztési Vállalat topmenedzserét holtan találták Vlagyivosztokban. Már szinte számolni is nehéz, hogy hányadik megmagyarázhatatlan haláleset ez az orosz üzleti körök legfelső rétegeiben az utóbbi hónapokban.

A cég a Pecsori haláláról kiadott közleményében részvétét nyilvánította a családnak és a barátoknak. A helyi hatóságok szerint az üzletember szeptember 10-én fulladt vízbe a Vlagyivosztokhoz közeli Ignatyev-foknál.

A CNN összesítése szerint Pecsorin legalább a kilencedik magas rangú és dúsgazdag üzletember, aki idén állítólag öngyilkosságot követett el vagy megmagyarázhatatlan a halála. A kilenc áldozat közül hatan a legnagyobb orosz energiacégekkel álltak kapcsolatban: négyen a Gazprommal, ketten a Lukoillal.

A Gazprom korábban – döbbenetes módon – az ukrajnai háború ellen foglalt állást, és együttérzését fejezte ki az áldozatokkal. Úgy tűnik, ez hiba volt. Pecsorin a sajtóértesülések szerint spiccesen szállt fel a barátaival egy motorcsónakra, és onnan beleesett a vízbe, majd megfulladt. A testét nem mentették ki a vízből, hanem a tenger partra mosta a Russzkij-szigetnél. Nyugati Oroszország-szakértők szerint az orosz nyomozás megbízhatatlansága miatt sohasem fogjuk megtudni, hogy Pecsorin halála egy tragikus baleset vagy „tragikus baleset” volt. Az eset ugyanis tökéletesen beleillik az orosz oligarchák viselkedési stílusába és Putyin vezetői stílusába is.