Újra frakcióvezetővé választották Manfred Webert

Újra frakcióvezetővé választották Manfred Webert

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) Budapesten, a Karmelita kolostorban fogadta Manfred Webert, az Európai Néppárt frakcióvezetőjét 2019. március 12-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A 160 érvényesen leadott szavazatból 156-tal ismét az Európai Néppárt frakcióvezetőjévé választották Manfred Webert. Bár a Fidesz tagságát korábban felfüggesztették, de a párt politikusai is voksolhattak, és mint az látszik, nem szavaztak Weber ellen. Igaz, más jelölt nem is volt vele szemben. Mindenesetre a fideszesek is megszavazták a frakcióvezetőséget, de az európai bizottsági elnöki ambíciókat továbbra sem támogatják. A párt szerint a két döntés egymástól független.

Emlékezetes, a Bild című lapnak adott májusi interjúban Orbán Viktor még azt állította, hogy Manfred Weber gyenge vezető, és már nem konzervatív politikus. Elfogadhatatlannak nevezte a bajor politikus kijelentését, miszerint nem kíván magyar szavazatokkal bizottsági elnök lenni.

Bár elvileg a fideszesek is indulhattak volna frakcióvezető-helyettesi tisztségért, ezt végül nem tették meg. A korábbi helyettes, Szájer József állítása szerint saját döntéséből nem szállt versenybe. Bekerült többek között a francia Arnaud Danjean, a lengyel Ewa Kopacz, az ír Mairead McGuiness, de a horvát Dubravka Suica is.

Manfred Weber emellett a Néppárt csúcsjelöltje az Európai Bizottság élére. Ha ez a pozíció összejön neki, a frakcióvezetésről le kell majd mondania. Az új Európai Parlament alakulóülését július 2-án tartják Strasbourgban.