Ukrán utasszállító: A piloták észlelték, hogy gond van, mégsem jelezték a rádión

Ukrán utasszállító: A piloták észlelték, hogy gond van, mégsem jelezték a rádión

Az iráni Vörös Félhold segélyszervezet munkatársai dolgoznak egy Boeing 737-es típusú ukrán utasszállító repülőgép roncsdarabjainál Teherán közelében 2020. január 8-án, miután a légi jármű hajnalban műszaki hiba miatt lezuhant 167 utassal és 9 fős személyzettel a fedélzetén kevéssel a teheráni Khomeini Imám repülőtérről történt felszállás után. A szerencsétlenséget senki sem élte túl. MTI/AP/Mohamed Nasziri

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Még a levegőben kigyulladt, visszafordult és leszállásra készült az Iránban január 8-án hajnalban lezuhant ukrán utasszállító. A balesettel kapcsolatos hatósági nyomozás eredményéről csütörtökön hoztak nyilvánosságra részleteket.

Eszerint a Teheránból Kijevbe tartó Boeing 737-es pilótái észlelték, hogy probléma van a géppel, ezért változtattak a röppályán, félfordulatot tettek, és visszatérőben voltak a repülőtérre. A jelentés szerint a lángok a gép törzsén terjedtek el. Jelzés ugyanakkor nem érkezett részükről, a váratlan helyzetet nem jelentették. Leszállni már nem sikerült, a repülő Teheránban csapódott a földbe, majd felrobbant. Az üzemanyag tartályok gyakorlatilag színültig tele voltak még.

A lezuhant repülőt 2016-ban gyártották, közvetlenül a Boeing üzeméből szerezték be, korábban sehol sem üzemeltették. Utoljára január 6-án esett át műszaki ellenőrzésen.

Megtalálták a gép mindkét feketedobozát, amik bár megrongálódtak, de a rajtuk lévő anyagok nem vesztek el. Az iráni hatóságok az előzetes jelentést továbbították Ukrajnának (az ő légitársaságuk működtette a gépet), az Egyesült Államoknak (itt gyártották a repülőt), továbbá Kanadának és Svájcnak. Irániak mellett jórészt az ő állampolgáraik vesztették életüket a tragédiában.

Lezuhant egy ukrán Boeing 737-es utasszállító Teheránban | Magyar Hang

Az ukrán nemzetbiztonsági tanács arról számolt be, hogy a gépen 167 utas és 9 fős személyzet utazott. Mindössze a személyzet és két utas volt ukrán, míg 82 irániak, 63-an kanadaiak, 10-en svédek, 4-en afgánok, 3-an németek és 3-an britek. Huszonhat kiskorú is volt az elhunytak között. A kanadai miniszterelnök, Justin Trudeau szerint 136 áldozat kötődött az országukhoz. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök gyásznappá nyilváníttatta január 9-ét.