Weber csúcsjelölt lett, Tusk Orbánt kritizálta, a fideszesek megszavazták a liberális demokrácia méltatását

Weber csúcsjelölt lett, Tusk Orbánt kritizálta, a fideszesek megszavazták a liberális demokrácia méltatását

Manfred Weber, miután megválasztották az Európai Néppárt csúcsjelöltjének 2018. november 8-án (Fotó: Facebook/EPP)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Manfred Webert, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusát választotta meg csütörtökön az Európai Néppárt (EPP) csúcsjelöltjévé az Európai Bizottság elnöki posztjára a pártcsalád helsinki kongresszusán.

Weber a szavazáson jelentős többséggel – 619-ből 492 szavazattal – győzött riválisával, Alexander Stubb volt finn miniszterelnökkel szemben. Weber, aki jelenleg a néppárt európai parlamenti frakcióvezetője, korábban egészen október 17-ig nem bírta Orbán Viktor támogatását, a magyar miniszterelnök azonban október 18-án már másként nyilatkozott, beállt a politikáját korábban kritizáló és a Sargentini-jelentést is megszavazó Weber mögé. Stubb viszont mindvégig kitartott abbéli véleménye mellett, hogy „a Fidesznek és Orbánnak hitet kell tenniük az Európai Néppárt által képviselt értékek mellett, vagy el kell hagyniuk a pártot”.

Mindazonáltal Weber jelentős többséggel történő megválasztásában nem játszott ügydöntő szerepet a fideszes néppárti képviselők szavazása, ugyanakkor a korábbi Fidesszel szembeni néppárti dörgedelmek – szinte egyik napról a másikra történő – lecsillapodása azt jelzi, hogy a jövő évi uniós választások kimeneteléhez fűződő érdekek felülírják a demokrácia védelmében korábban védendőnek mondott alapelveket. Azzal, hogy a fideszes küldöttek kivétel nélkül megszavazták a liberális demokráciát méltató határozatot, egy időre minden bizonnyal sikerült lecsendesíteniük a Fidesz kizárását követelő hangokat a néppártban.

Manfred Weber: Csalódott vagyok, hogy én nem szereplek a szórólapon - Magyar Hang

Elfogadhatatlan összevegyíteni a jogállamisággal összefüggő európai uniós eljárások miatt indított és a migrációs vitákkal - mondta Weber.

Ezek után Orbán Viktor az európai néppárt (EPP) helsinki kongresszusán már ékes szavú szónoklattal éltette a párt egységét, sőt, egészen odáig ment, hogy megígérte a győzelmet a szövetség számára Magyarországon – számolt be a helsinki eseményekről a 444.hu.

A lengyel Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke annak ellenére, hogy Orbánék látszólag beálltak a sorba, vagyis nem áll szándékukban tovább élezni a konfliktust a Néppárttal, nagyon keményen beolvasott az orbáni politikának, bár egyszer sem mondta ki sem Orbán, sem a Fidesz nevét, de célzásai egyértelműek voltak. Tusk közölte, hogy „senkinek sincs joga a liberális demokráciát támadni, még a határok megvédésére hivatkozva sem”. Azt mondta, hogy nem kereszténydemokrata az, aki szembe megy a jogállamisággal, a liberális demokráciával, aki korlátozza a civil szervezetek szabad működését, aki fellép a sajtószabadsággal szemben, aki idegengyűlöletet szít.

Ennél a felsorolásnál többször is közbetapsolt az EPP-s küldöttek egy része, és amikor ott tartott, hogy „nem kereszténydemokrata az, aki Putyint dicséri és közben Ukrajnát támadja, és az áldozatot hibáztatja az agresszor helyett”, akkor Angela Merkel német kancellár is tapsolt már. Az üzenet csak Orbán Viktornak szólhatott, aki Merkel mögött szintén a színpadon ülve hallgatta a beszédet.

Angela Merkel arra figyelmeztetett, hogy száz évvel az első világháború vége után sem szabad elfelejtenünk, hogy az európai szövetség legfőbb értelme a béke, és ezért mindent meg kell tenni, ez fontosabb minden más politikai kérdésnél. „A nacionalizmus háborúhoz vezet" – mondta. „A kereszténység arra tanít, hogy minden ember egyformán értékes, és mindenkiért felelősséggel tartozunk" – tette hozzá. „Biztonságot és jólétet kell adni az embereknek” – jelentette ki.

Néppárti fricska készül Orbánnak, az LMP a magyar parlamentben is bevetné - Magyar Hang

Az EPP olyan határozati javaslatot akar aláíratni minden hozzájuk tartozó párttal, miszerint a liberális demokrácia értékeit elismeri, és kiáll a sajtószabadság és a tolerancia mellett.

Azt mondta, hogy az EU-nak egységes kül- és biztonságpolitikára van szüksége, különben nem tudja komolyan érvényesíteni a befolyását az USA-val, Kínával és Oroszországgal szemben. Beszédének ezt a részét Orbán Viktor könnyen magára vehette, hiszen a kormánya rendszeresen vétóz EU-s diplomáciai döntéseket, például ha az Kína számára kellemetlen volna, vagy szerepel benne a „legális migráció” kifejezés.