„Rendszerváltást hozhat a járvány” – interjú Vitáris Ivánnal

„Rendszerváltást hozhat a járvány” – interjú Vitáris Ivánnal

Vitáris Iván, az Ivan & The Parazol zenekar frontembere (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kultúrát szerintem nem sikerült úgy elhelyezni az állami apparátusban, és úgy feltenni a térképre, hogy a társadalom és a döntéshozók számára is egyértelmű legyen a szerepe és a helye a mai világunkban. Pont emiatt a kultúra a perifériára kerülhet, és teljesen le is épülhet – mondta lapunknak adott interjújában Vitáris Iván.

Az Ivan & The Parazol zenekar frontemberével többek között arról beszélgettünk, hogy mit bír a járványhelyzet miatt talán az egyik leginkább megviselt zeneipar, és tényleg 50 százalékos is lehet-e a lemorzsolódás? Milyen konkrét lépések kellenének, hogy a szektor minél kisebb veszteséggel élje túl a jelenlegi válságot.

– Nagyon nehéz időszak előtt állunk, jelentős átrendeződés, lemorzsolódás jöhet a piacon, azaz nagyon sokan kidőlnek, leginkább a klubok és a fesztiválok vannak veszélyben, de a válság a zenekarokat sem kíméli. (…) Ez a váratlan helyzet ugyanakkor fel is tudja frissíteni az egész szektort úgy, hogy még professzionálisabb irányba indulhat el lassan a szakma, kihullhatnak az évek óta a zeneiparban kontárkodó vállalatok, emberek. Ez pedig nem biztos, hogy olyan rossz lenne – mondta lapunknak a zenész.

A beszélgetésben szó esik még az állami forrásokról, az Nemzeti Kulturális Alap könnyűzenét támogató Hangfoglaló programjáról, arról is, hogy ha lenne vakcina, akkor mennyi idő múlva állhat vissza, egyáltalán visszaállhat-e minden a rendes kerékvágásba? A teljes interjút keresse a Magyar Hang május 8-án megjelent idei 19. számában!

„Az igazi segítség egyelőre nem érkezett meg" | Magyar Hang

A fesztiválszezon szinte teljes kiesésével a gazdasági hatás akár a GDP egy százalékát is elérheti. Iparági szereplőket és az NKA Hangfoglaló Programjának illetékesét is megkérdeztük, hogy szerintük mire lenne szükség ahhoz, hogy a zeneipar a lehető legkisebb veszteséggel jöjjön ki a válságból.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, vagy digitálisan! És, hogy miről olvashat még a 19. számban? Itt megnézheti!