Külsősként felkért oktatók is visszamondták a munkát a Színművészetin

Külsősként felkért oktatók is visszamondták a munkát a Színművészetin

Fotó: R. Kiss Kornélia/Magyar Hang

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Színház és Filmművészeti Egyetem vezetői szerint fagyos légkörű találkozón vettek részt szerdán a Nemzeti Színházban Vidnyánszky Attila kuratóriumi elnökkel, aki a mai napra az egyetemen kialakult helyzetre, a vírusveszélyre és a tanévkezdésre hivatkozva hívta találkozóra Upor Lászlót, az SZFE felmondási idejét töltő rektorhelyettesét. A hétfőig az intézményt rektori jogkörrel vezető Uport Németh Gábor és Bagossy László is elkísérte a találkozóra. Upor László sajtótájékoztatójukon elmondta, hogy a hosszúra nyúlt találkozó lényege az volt, hogy kiderüljön, a lemondásukat hétfőn bejelentő vezetők továbbra is azon vannak, hogy az oktatás elindulhasson az intézményben. A távozó vezetők és a kuratórium álláspontja olyan messze van egymástól, hogy azokat most sem sikerült egymáshoz közelíteni. Elmondta azt is, hogy a találkozóról a felek hangfelvételt készítettek, de azokat nem hozzák nyilvánosságra.

Mint elhangzott, a kuratóriumot is foglalkoztatja, hogy egyáltalán el tud-e indulni az oktatás az intézményben. A folyamatosan morzsolódó tanári kar is problémát jelent. Olyan oktatók is visszamondták a munkát az SZFE-n, akiket külsősként kértek fel az intézményben oktatásra – magyarázta Bagossy László, a lemondott színházi vezető. Elmondta azt is, hogy nemcsak a demokráciafelfogásban, hanem az intézmény működését meghatározó alapdokumentumokat illetően is távoliak az álláspontok.

A találkozón részt vevő SZFE-vezetők mindannyian megerősítették lemondásukat – hangzott el. Erre egyébként újságírói kérdés után tértek ki, miután Vidnyánszky Attila tegnap este az ATV-ben azt mondta, hogy az intézmény vezetőinek és szenátusának lemondó tagjaitól nem kapott erről hivatalos iratot. A távozó vezetők elmondták: az egyetemen maradnak oktatóként.

https://www.facebook.com/magyarhang.org/videos/2673041159689741

Upor László szerint áthidalhatatlan szakadék látszott az asztal két felén ülők között. Arra az újságírói felvetésre, hogy Vidnyánszky Attila kuratóriumi elnök mutatott-e bármilyen hajlandóságot, hogy bizonyos jogköröket visszaadjon az intézmény eddigi vezetésének, Upor nemmel felelt.

Az egyetem hallgatói kora délután tartottak sajtótájékoztatót. Szurdi Panni, a hallgatói önkormányzat szóvivője elmondta: a felállt kuratóriummal nem kívánnak tárgyalni. Kérdésre beszéltek arról is, hogy nem az a céljuk, hogy az intézményen belüli munkát ellehetetlenítsék, hanem az új vezetés tagjai ellen tiltakoznak. Közölték: addig marad a barikád, amíg nem teljesülnek a követeléseik.

A Színművészeti vezetése és szenátusa hétfőn jelentette be lemondását. De az intézmény több meghatározó tanára, a magyar színház- és filmművészet legendás alakjai, így Enyedi Ildikó, Zsámbéki Gábor, Ascher Tamás és Székely Gábor is felmondott már.

Kedd este Bárdos András jelentette be a távozását. „Kedves Barátok, Ismerősök! Már nem dolgozom a Színművészeti Egyetemen. 25 év. Köszönöm az Egyetemnek, köszönöm a növendékeknek!” – írta Facebook-oldalán.

Mint arról beszámoltunk, az SZFE szeptember 1-től új formában, alapítványként működik tovább. A hivatalos indoklás szerint a modellváltásra azért volt szükség, mert „az intézmény társadalmi-gazdasági környezete és a felsőoktatás ágazati irányítása olyan kihívásokat támaszt, amelyeket csak egy korszerűbb működési modellben lehet legyőzni”. Az átalakítás ellenzői szerint azonban a kormány valódi célja az erőszakos térfoglalás.