Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Valami jót is kihozni ebből az egészből – Goda Gábor a pandémia lehetőségeiről

Szerző: | 2021. január 20., 19:35 | Kultúra

Goda Gábor (Fotó: Artus/Schiller Kata)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Artusban minden előadásban kiemelt jelentősége van a közönséggel való kapcsolatnak, annak, hogy közösségi élményt adjunk. A színészek a nézők között játszanak, sokszor nincs is hagyományos értelemben vett nézőtér, hogy interakciót alakíthassunk ki a közönséggel. Ez most nem tud létrejönni és a streaming sem jelent valódi megoldást, ezért gondoltunk arra, hogy ha már emberek nem jöhetnek, állatoknak játszunk. Olyan állatoknak, akik nagy szeretetben, de kalitkában, ketrecben akváriumban, terráriumban töltik életük jelentős részét – mondja Goda Gábor rendező.

HIRDETÉS - AIP

Az Artus Művészeti Stúdió január 23-án rögzíti és 30-án mutatja be Állati nézők című darabját. A társulatvezető szavai szerint az eredeti koncepción a különféle állatok környezeti változásokra való érzékenysége miatt változtattak, ezért jelen állás szerint egy ponty tekintheti meg élőben az előadást, aki később vissza fogja nyerni szabadságát.

HIRDETÉS - AIP

Mi értelme van állatoknak játszani, akikről alappal feltételezhetjük, hogy a művészetek iránt nem mutatnak érdemi fogékonyságot? Miért jó ez az állatoknak? – adódik a kérdés. Goda Gábor szavai szerint a művészi erőfeszítésekből nyilvánvalóan semmit nem érzékelnek. De ahogy a minket körülvevő élőlények – emberek, növények és állatok – hatással vannak ránk, energiát sugároznak felénk, ugyanígy mi is sugárzunk feléjük valamit.

– Színházi körülmények között sem a zenét, sem a táncot, sem a hangokat, fényeket nem értelmezni akarjuk, hanem csak befogadni és élvezni a hatást. Azért vagyunk benne, mert tetszik nekünk, mert pozitív energiával tölt el bennünket – fogalmazott, hozzátéve: valami hasonló történik velünk akkor is, ha kimegyünk az erdőbe sétálni, vagy kutyánk, macskánk szeretetét érezzük. – Az Állati nézők egy valódi, élő, színpadi előadás, zenével, szöveggel, tánccal, fényekkel, vetítéssel, ugyanúgy, mintha emberi nézőknek játszanánk – tette hozzá.

Goda Gábor beszélt az Artus túlélési stratégiájáról is. Alapvető hozzáállásuk a pandémiát nem büntetésként felfogni, annak ellenére, hogy nagyon sok nehézséget és kárt okoz. – Engem az motivál, hogy mit lehet tanulni, hogyan tudunk valami jót kihozni ebből a helyzetből. A baj is tud inspirálni, a hetvenes-nyolcvanas évek rossz politikai időszakában rengeteg művészi kreativitás szabadult fel, most is ezt igyekszünk követni. Az az alapelv, hogy nemcsak megszenvedjük, hanem valami jót is kihozunk ebből az egészből – mondja a rendező.

Az Artus társulata egyébként szerencsésnek mondhatja magát, hiszen mint megtudtuk, a februártól februárig tartó költségvetési évben a koronavírus ellenére is több bemutatójuk volt, októberben a Minden is című darab nyolcszor került színpadra a tervezett tíz helyett. – A forrásaink májusig kitartanak, abban reménykedünk, hogy áprilisban lazulhatnak a korlátozások és visszatérhet a közönség. További bemutatókat, fesztiválokat tervezünk, havonta lesz Kérész művek is, ha nem élő közönség előtt, akkor streamelve – mondta Goda Gábor.

Az Artus A szél kapuja című nagy sikerű előadásának szerkesztett változatát egy hét múlva, január 27-én teszi közzé a Nemzeti Táncszínház.

Címkék: Artus Művészeti Stúdió, Goda Gábor, koronaví, koronavírus-járvány, Nemzeti Táncszínház, színház


HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Barabási Albert-Lászlóval

Árnyék podcast – Raktárcsend

Pin It on Pinterest