Gyorsan rácáfolt az élet Nagy Mártonra

Gyorsan rácáfolt az élet Nagy Mártonra

(Forrás: Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

2024 márciusában az ipari termelés volumene 10,4, munkanaphatástól megtisztítva 2,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól – közölte szerdán első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A jelentős eltérést a nyers adathoz képest az okozza, hogy idén hárommal kevesebb munkanap volt, mint 2023 márciusában. Az előző hónaphoz, februárhoz mérten 3,0 százalékkal mérséklődött a szezonálisan és munkanappal kiigazított ipari kibocsátás.

A KSH megjegyezte, a feldolgozóipari alágak mindegyikében csökkent a termelés volumene az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A legnagyobb súlyú alágak közül a járműgyártásban, valamint a villamos berendezés gyártásában jelentős visszaesés következett be, míg az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása kevésbé csökkent. Az ipari termelés az év első három hónapjában 4,1 százalékkal kisebb volt, mint 2023 azonos időszakában. Az ipari termelés márciusi részletes adatait május 15-én közli második becslése alapján a KSH.

Az Mfor gyorsértékelése szerint a visszaesés oka nagy valószínűséggel a fő export célországunk, Németország gyengélkedése. Hozzátették, a mostani negatív ipari adat egyúttal cáfolja a Nagy Márton vezette Nemzetgazdasági Minisztérium múlt havi hurráoptimista közleményét, melyben a februári ipari adatokat „jelentős fordulat” és „rendkívül pozitív eredmény” jelzőkkel illették. Virovácz Péter ezzel kapcsolatban kiemelte, beigazolódott februári elemzésükben az a kitétel, mely szerint „egy fecske nem csinál nyarat, vagyis a februári felpattanást egyelőre érdemes még visszafogottabb örömmel fogadni”. „Nem trendfordulót láttunk, csupán egy egyszeri megugrást a termelési szintben, amit márciusban egy hasonló mértékű korrekció követett” – írta most az elemző. Sokatmondó, míg a szakértők óvatosabban fogalmaztak a februári pozitív meglepetésről, a kormányzat már akkor megelőlegezte magának a sikert – tette hozzá a gazdasági portál.