Tízmilliárdból készül Hunyadi-filmsorozat

Tízmilliárdból készül Hunyadi-filmsorozat

Fotó: Bán Mór hivatalos oldala / Facebook

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több mint tízmilliárd forintból készül Hunyadi-filmsorozat: a Nemzeti Filmintézet tájékoztatása szerint a kormányhatározat alapján 6,9 milliárdot a kormány biztosít, míg a Filmintézet saját keretéből 3,6 milliárdot ad a projektre. A közlemény szerint „Európa megmentőjéről, Hunyadi Jánosról sosem látott léptékű tévésorozat” készül külföldi partnerekkel, illetve a TV2 közreműködésével.

A Filmintézet korábban 77 millió forintos gyártás-előkészítési támogatást ítélt meg. A HVG.hu szerint „az alkotás kimondva-kimondatlanul ahelyett a Hunyadi-film helyett készül, amelyről a kormánypropaganda már előre kijelentette, nem lesz elég hazafias”. Utóbbiból aztán kiszállt a kormánysajtó által támadott Szász János rendező is.

A Hunyadi-sorozat készítését a Variety-ben jelentette be a Cannes-i Filmfesztivál alkalmából a Beta Cinema nemzetközi forgalmazó. Káel Csaba filmügyi kormánybiztos arról beszélt, hogy Hunyadi és a nándorfehérvári csata óriási jelentőségű volt a középkorban, hosszú évtizedekig meghatározta a kontinens sorsát. A nemzetközi stáb közép-európai helyszíneken forgat, a nemzetközi szintre lépést pedig szerinte garantálják a kiváló hazai szakemberek, a páratlan alapanyag, a Beta Cinema világforgalmazó és a kormány jelentős támogatása.

A forgatókönyv alapját Bán Mór író Hunyadi-sorozata szolgáltatja, a producer Robert Lantos, a rendezők pedig George Mihalka, Nagypál Orsi és Robert Dornhelm.

A sorozat, aminek forgatása jövőre kezdődik, tízrészes lesz majd, és a TV2 fogja vetíteni. A munkacím Rise of the Raven, a produkciót pedig Szlovéniában is vetítik majd.