Az újranyitás jegyében évadot hirdetett az Operaház

Az újranyitás jegyében évadot hirdetett az Operaház

Ókovács Szilveszter (Fotó: Magyar Hang/Lukács Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az újranyitás jegyében hirdette meg következő évadát a Magyar Állami Operaház. Karmesterként és a színpadon is visszatér Plácido Domingo, de Erwin Schrott, Peter Seiffert, Patricia Petibon és Lawrence Brownlee is vendégszerepel, míg Sir Willard White Kékszakállút és Porgyt is énekel.

Június végén a Maritszigeten debütál Calixto Bieito Carmenje. A katalán rendező a 19. századi Sevillában játszódó operát a Franco utáni Spanyolországba helyezte, provokatívnak számító darabja szeptembertől már a kőbányai rozsdaövezet rehabilitációjaként megújuló Eiffel Műhelyházban lesz látható. Bár az Opera új játszóhelye hivatalosan október 24-én, az Újjászületésnap ünnepi gálaelőadásával nyílik meg, de már az évad indulásától lesznek itt programok. A Kodály parkjában idén augusztusban Patricia Petibon és Lawrence Brownlee ad koncertet, később itt lesz a premierje a Magyar Nemzeti Balett előadásában Wayne McGregor Chroma című koreográfiájának, mely eredetileg a Royal Ballet számára készült, de ugyanitt debütál majd Marius Petipa Paquita-szvitje is.

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz kapcsolódva lesz látható szeptemberben Karol Józef Wojtyla, a későbbi II. János Pál pápa Az aranyműves boltja című drámája. A házasság szentségéről szóló mű szövegéhez a Wojtyłával barátságot ápoló, a közelmúltban elhunyt kortárs lengyel zeneszerző, Krzysztof Penderecki zenéje párosul. 25 év után újra műsorra kerül Offenbach Hoffmann meséi című műve Székely Kriszta rendezésében, de az Erkel Színházban viszi színre Polgár Csaba Donizetti Az ezred lánya című darabját is.

Decemberben Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából az Eiffel Műhelyházban csendül fel két műve, amelyek a Pesti Német Színház 1812-es megnyitójára születtek. Az István király és az európai kultúrát sirató Athén romjai Oberfrank Pál félszcenírozott rendezésében lesz látható. Izgalmasnak ígérkezik Debussy elmélkedő és állóképekben gazdag operája, a Pelléas és Mélisande, amit Kirsten Dehlholm és a Hotel Pro Forma visz színre, míg a J. S. Bach három művén alapuló Keresztkantáták című előadást Horváth Csaba rendezi a Forte Társulat közreműködésével.

A tervek szerin 2022. március 12. és 14. között három napos eseménysorozattal avatják fel a hétmilliárd forintból teljesen megújuló Operaházat. Az ünnepi nyitókoncerten Plácido Domingo dirigál, de a spanyol tenor nagypénteken Simon Boccanegra szerepében lép színpadra. Másnap Ókovács Szilveszter főigazgató korhű rendezésében mutatják be Erkel Hunyadi Lászlójának ritkán játszott, eredeti változatát. Az ünnep zárónapján visszatér az Operába Kenneth MacMillan neoklasszikus balettje, a Liszt Ferenc muzsikájára készített Mayerling, ami Rudolf trónörökös és Vetsera Mária tragikus halálát dolgozza fel.

Az évadban több fontos jubileumot is ünnepel a dalszínház: Szinetár Miklós rendezőt és címzetes főigazgatót a 90., Dózsa Imre balettművész-balettmestert a 80. születésnapján köszöntik különleges programmal, az Opera Gyermekkar pedig 50. jubileuma alkalmából készül gálaestre.