Csányi Sándor: Csodálatos, hogy a diákok a gyűlölködésre értelmes és szellemes választ tudnak adni

Csányi Sándor: Csodálatos, hogy a diákok a gyűlölködésre értelmes és szellemes választ tudnak adni

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Nem foglalkozom politikával, nem érdekel, nem értek hozzá, nincs is kedvem az egészhez, nem is csináltam ilyet, és remélem nem is fogok – vezette fel véleményét Csányi Sándor színész a Facebook-on közzétett videójában. – Az egyetemen tanító tanárok és diákok védelmében szeretnék néhány szót mondani.

Csányi Sándor szerint, bár a vádak arról szóltak, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetemen (SZFE) ideológiai képzés folyik, ő visszagondolva semmi ilyesmire nem emlékszik. – Nem beszéltünk politikáról, se diákkal, se tanárral. Semmiféle ideológiai képzés nem volt. Ha őszinte akarok lenni, én azt sem tudtam, ki van kormányon – mondta.

– Az a vád is érte a főiskolát [egyetemet], hogy egy szűk baráti kör vezeti. Ez így is van évek óta: Zsámbéki, Ascher, Székely, Máté Gábor. Ők azok, akik meghatározó elemei a főiskolának [egyetemnek]. Erre született mindenféle összeesküvés-elmélet, amiket én nem is tudok megcáfolni, de ezek mellett nekem eszembe jutott egy másik szó, az pedig a szakértelem. Lehet, hogy azért vezetik ők a főiskolát [egyetemet] mert értenek hozzá – fogalmazott Csányi Sándor.

https://www.facebook.com/csanyisandorofficial/videos/752296352230749/?v=752296352230749

A színész kifejtette, biztos benne, hogy a fentiek nem a pénzért csinálják, amit csinálnak, ráadásul akkora energiát fektetnek a munkájukba, amit egyetlen más szakmában sem látott. Ezzel kapcsolatban felidézte, hogy harmadik évfolyamosként egyszer éjfélkor kezdték el próbálni Csehov Három nővérének harmadik felvonását, hajnali egykor álltak úgy, hogy meg tudják mutatni a produkciót Székely Gábornak.

– Nehéz felvonás, ráadásul Csehov nem viccel, vagyis ha az unalmas, akkor olyan unalmas, mint kevés dolog a világon. Ott az ember lefordul a székről, pláne ha úgy játsszák, ahogy mi játszottuk, sírtunk, röhögtünk, sajnáltuk magunkat, borzalom volt – emlékezett. Székely Gábor végignézte, majd tartott egy egyórás megbeszélést, végül arra kérte a diákjait, hogy szaladjanak végig még egyszer a felvonáson. – Az jutott eszembe, hogy aki őt irigyli, annak azt kívánom, hogy hajnali fél háromkor a színművészetis fiatalok játsszák el neki a Három nővér harmadik felvonását, egymás után kétszer, mert megérdemli.

– Ezt nem lehet máshogy csinálni, csak ilyen szenvedéllyel, és ezért van, hogy a színészek sorra kiállnak a rendezők mellett, mert ezek az emberek életüket és vérüket, és reggelüket, nappal, délutánjukat, éjszakájukat adták ezért a főiskoláért [egyetemért] – fogalmazott Csányi Sándor. Hozzátette, egészen lenyűgöző, ahogy a diákok visszafogottan, elegánsan demonstrálnak. – És nem esnek bele ebben a szabadságharcos közhelybe, hogy üvöltök, és ha nem üvöltenek, akkor visszaüvöltök. Csodálatos, hogy a gyűlölködésre tudnak értelmesen, intelligensen és szellemesen válaszolni. Azt gondolom, hogy ez az útja annak, hogy valahogy ezt a harcot meg lehessen nyerni. A legjobb az lenne, ha valamiféle kompromisszum születne. Tudom, hogy erre nagyon kevés az esély, nem közelednek az álláspontok, de mégiscsak az lenne jó, ha meg tudna a két fél állapodni, és elkezdődhetne végre az oktatás – összegezte a helyzetet színész.