Elhunyt Börcsök Enikő

Elhunyt Börcsök Enikő

Börcsök Enikő színésznő szaval a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján tartott megemlékezésen a Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékhelyen, a IX. kerületi Páva utcában 2019. április 16-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hosszan tartó súlyos betegség után 53 éves korában elhunyt Börcsök Enikő Jászai Mari-díjas színművész, a Vígszínház tagja

„A Vígszínház társulata mély megrendüléssel tudatja, hogy ma hajnalban, hosszú, súlyos betegség után 53 éves korában elhunyt Börcsök Enikő színművész, Jászai Mari-díjas, Érdemes és Kiváló Művész. Halála nemcsak a Vígszínház számára, de az egész magyar színházi és kulturális életnek is felbecsülhetetlen veszteség” – írta közleményében a Vígszínház.

Börcsök Enikő augusztusban jelentette be, hogy komolyabb kórházi kezelésre szorul, így az évad első bemutatójának női főszerepét is kolléganője, Hegyi Barbara vette át.

Börcsök Enikő Mezőtúron született. 1987-től 1991-ig a Színház- és Filmművészeti Főiskola diákjaként tanult, Marton László osztályában. A diploma megszerzése után 1991-től 1994-ig a Kaposvári Csiky Gergely Színházban játszott, 1994 ősze óta pedig a Vígszínház társulatának tagja. Közel száz színházi előadás és két tucat film-, illetve tévészerep köthető a nevéhez. Volt a Macskajáték Egérkéje, a Mágnás Miska Marcsája, játszott a Dobardanban, a Faustban és a Sógornőkben, örökre emlékezetes marad alakítása Az Iglic címszerepében, a Tóték Tóthnéjaként, Cselédek Claire-jeként, a A szecsuáni jólélekben Sen Te/Sui Ta-ként, a Lear királyban Gonerillként, a Nyaralókban Varvaraként, A kaukázusi krétakörben Acdaként, a Mindent anyámról Manuelájaként, vagy az Augusztus Oklahomában Barbarájaként.

Munkásságát a Vígszínház 1997-ben Varsányi Irén-emlékgyűrűvel, hat alkalommal Ajtay Andor-emlékdíjjal, három alkalommal pedig Ruttkai Éva-emlékgyűrűvel ismerte el. 1998-ban Jászai Mari-díjat kapott.

Az utóbbi években rendezőként is bizonyított, osztályvezető tanár volt a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, de 2000 óta a MASZK Országos Színészegyesület elnökségében is szerepet vállalt.

Börcsök Enikőt a Vígszínház saját halottjának tekinti.

Címkék: Börcsök Enikő