James Bond és Árpád vezér Miskolcon

James Bond és Árpád vezér Miskolcon

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Látványos plakátkampánnyal vezették fel az elmúlt hetekben a pénteken induló, 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivált. A hirdetésekbe az is belefuthatott, aki egyébként kevésbé járatos a filmes rendezvények terén, vagy épp azt sem követi, melyik új produkciókért rajonganak nyugaton. Biztató a folyamat, remélhetőleg többekhez eljut így, milyen sikerrel futott a Telluride Filmfesztiválon az Akik maradtak, és hogy Tóth Barnabás új filmje akár Oscar-jelölést is kaphat jövőre. (Magyarországtól a hivatalos nevezés már az övé.)

Ahogy értesülhetnek a mozikedvelők arról is, milyen pozitív kritikákat kapott A világítótorony című filmért Robert Pattinson, akit egyre inkább kezdenek komoly színészként elismerni. Látható lesz a Berlinale megosztó darabja, Nora Fingscheidttől a Kontroll nélkül, de az Oscar-díjas Deák Kristóf új filmje, a Foglyok is.

A Cinefest pedig igazi „kettő az egyben” ajánlat: a legújabb sikerfilmek mellett itt vannak a régi idők legnagyobbjai is. Két éve például Jirí Menzel és Magda Vásáryová tette tiszteletét a fesztiválon, idén pedig érkezik Franco Nero és Vanessa Redgrave, de jelen lesz A nyomorultakat rendező Bille August és az egykori James Bond, George Lazenby is. Ő volt az, aki mindössze egyetlen filmben ölthette magára a 007-es ügynök szerepét. Első filmje is ez, az 1969-es Őfelsége titkosszolgálatában volt egyébként, amiben olyan partnerei voltak, mint Diana Rigg vagy Telly Savalas. Lazenby az idei Cinefesten mesterkurzust tart, de elhozza 1972-es, Ki látta őt meghalni? című filmjét is. Az ausztrál születésű Lazenby egyébként Sean Connery után játszhatta el Bondot, és bár hét filmre kapott szerződést, végül egynél többet nem vállalt el.

Az Oscar-díjas Vanessa Redgrave és férje, Franco Nero idén az Európai Mozi Nagykövete díjat vehetik át Miskolcon. Nerót a magyar nézők elsősorban a nem túl szépemlékű Honfoglalásból ismerhetik, de több mint kétszáz produkcióban játszott, rendkívül aktív a mai napig. Legutóbb a John Wick: 2. felvonásban, a Z, az elveszett városban és az 5300 évvel ezelőttben láthattuk őt. Redgrave az Oscarját az 1977-es Júlia mellékszerepéért vehette át, és olyan nagyszerű drámákból lehet ismerős, mint a Vágy és vezeklés vagy az Egy ember az örökkévalóságnak.

Bille August már kevésbé ismert nálunk, pedig letett már jó pár fontos művet az asztalra. Dolgozott például együtt Ingmar Bergmannal, akinek forgatókönyve alapján rendezte meg 1992-ben a Legjobb szándékokat. Hat évvel későbbi Nyomorultak-adaptációjában Liam Neeson-t és Uma Thurman-t is láthattuk, legsikeresebb munkája pedig a Hódító Pelle, amiért Cannes-ban megkapta az Arany Pálmát, illetve a legjobb külföldi filmnek járó Oscart. A Max von Sydow főszereplésével készült filmet is láthatjuk majd Miskolcon. Bille August napjainkig aktív egyébként, pár éve pozitív kritikákat kapott Csendes szív című filmje is.

Nora Fingscheidt drámája az idei Berlinale egyik megosztó darabja volt, nemrég pedig Vukováron kapta meg a legjobb játékfilmnek járó elismerést. Egy kilencéves kislány lelki hullámvasútját követhetjük a Kontroll nélkülben, már ha van erőnk hozzá. A Robert Eggers rendezte A világítótoronyban már két szolgálatra kész őrt figyelhetünk, akiket a magány egyre jobban átformál, hatalmába kerít. Pattinson mellett Willem Dafoe is nagyot alakít ebben a filmben, ami a Guardian kritikusa szerint egyszerre rémíti és teszi izgatottá a nézőt.

Tóth Barnabásé lett a legjobb rövidfilm a Vukovári Filmfesztiválon | Magyar Hang

Jó kritikai visszhangja volt Tóth Barnabás új munkájának is, ami tévéfilmként indult, de végül hamarosan a mozikban lesz látható. A világpremiert a Telluride Filmfesztiválon tartották, és ahogy beszámoltunk róla, még Renée Zellweger is félretetetett egy jegyet a vetítésre. Tóth Barnabást főleg remek rövidfilmjeiről ismerhetjük, de készített már egészestést is. Idén interjúztunk vele, ahol beszélt a bemutatás előtt álló történelmi drámáról is. Deák Kristóf szintén mesélt nekünk a Foglyokról, amit először a Cinefesten lehet majd megtekinteni. Fekete humorra és szintén történelmi munkára készülhetünk az Oscar-díjas Mindenki rendezőjétől.

Almási Tamás dokumentumfilmje, a Folyékony arany ugyancsak ígéretes. A Kölyköd voltam és az Ítéletlenül rendezője három hőst mutat be, akiket a bor szeretete hozott össze. Látható lesz a szeptember 13. és 21. közti Cinefesten Joanna Hogg pszichológiai drámája, a Szuvenír, és Zoya Akhtar coming-of-age mozija, a Gully boy is. Damjan Kozole-ra a 2009-es Slovenka (A szlovén lány) miatt figyelhettünk fel, és lebilincselően nyomasztó volt három évvel ezelőtti filmje, a minimalista Éjszakai élet. Idén a Féltestvérek című vígjátékával tér vissza a Cinefest versenyébe.