Jogerős: megtorlásul rúgták ki az SZFE oktatóját

Jogerős: megtorlásul rúgták ki az SZFE oktatóját

Free SZFE feliratú tábla a Színház- és Filmművészeti Egyetemért rendezett Kossuth téri tüntetésen 2020. július 3-án (Fotó: Malatinszky Dávid)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Másodfokon, vagyis már jogerősen is kimondta a bíróság, hogy Faur Annát jogellenesen rúgták ki a Színház- és Filmművészeti Egyetemről (SZFE), elbocsátásának indoka megtorlás volt – tudatta az őt képviselő Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) csütörtökön.

A TASZ közleménye szerint megtorlás azért, mert az SZFE oktatója a munkáltatójának nem tetsző véleményt fogalmazott meg. Faur Anna élesen bírálta a 2020-ban lezajlott modellváltást, aktívan részt vett az SZFE dolgozók egyetemi autonómiáért szervezett sztrájkjában és az egyetemfoglalás filmes dokumentálásában is. A TASZ segítségével már tavaly októberében nyert a bíróságon, ám a munkáltatója fellebbezett. Fellebbezésében arra hivatkozott, hogy a sztrájkban való részvétel valójában nem is számít véleménynek, ezért ennek védelmére Faur Anna nem hivatkozhat. A másodfokú bíróság azonban úgy ítélte meg, azért érte hátrányos megkülönböztetés és megtorlás, mert kiállt saját magáért és az SZFE közösségéért.

A TASZ hangsúlyozta: ez az ítélet túlmutat az SZFE ügyén, és megmutatja, hogy nem lehet a munkavállalót a kirúgás fenyegetésével elhallgattatni, mert mindenkinek joga van ahhoz, hogy fellépjen érdekei védelmében a munkahelyén.