Mi vezérli, mi motiválja Takaró Mihályt?

Mi vezérli, mi motiválja Takaró Mihályt?

Orbán Viktor, Balog Zoltán, Takaró Mihály és Széles Gábor 2018-ban Kötcsén (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Herczeg Ferencnek, Tormay Cécile-nek, Szabó Dezsőnek, Nyírő Józsefnek és Wass Albertnek el kell foglalnia méltó helyét a magyar irodalomtörténetben. Az ügyért tűzzel-vassal harcol Takaró Mihály. Legutóbb arról zajlott vita, valóban részt vesz-e a Nemzeti alaptanterv (Nat) „keresztény-nemzeti” kiigazításában. De mi vezérli, mi motiválja Takaró Mihályt? Kiderül a Magyar Hang 2019/28. számából!

Kicsoda Takaró Mihály? A válasz pár percnyi guglizás után meglehetősen zavarba ejtő. Egyrészt azt olvashatjuk: ő a lópokróc Horthy-rajongó, másrészt pedig, hogy ő a nemzet irodalomtanára. (És így tovább: szép nácibarát renoméja van a múltból, illetve több mint ezer előadáson tanította, tanítja nemzedékünk egyetemes magyarságát annak hatalmas irodalmi kincsei ismeretére…) Középút nincs.

Mága Zoltán Liszt-díjas | Magyar Hang

(...)

Hogy a Nyugat „kis példányszámú zsidó lapocska volt”, ugyan szűk körben hangzott el, ám, Takaró Mihály gyakorlatilag ugyanezt fogalmazta meg 2012-ben a Kapuban is: „A Nyugat példányszáma 1938-ban 300-ra csökkent. Jelképes mennyiség. Csak a nagy vagy közepes városokban karakteresen meghatározó polgárság vásárolta.”

A „karakteresen meghatározó polgárság” jelentésére a baloldalinak éppenséggel nem nevezhető irodalomtörténész, Beke Albert világított rá Takaró felfogását, „alaptalan dicséreteit, túlzó megállapításait” élesen bíráló válaszcikkében. „Az a gyanúm – írja Beke –, hogy alighanem a zsidóságra gondol itt Takaró, csak nem meri kimondani. De ha valóban a zsidóságra gondol, akkor tévedésben van…” Beke Albert Takaró Mihály tevékenységének egyik jellegzetességére is rámutat: szereti olykor túl látványos nagyotmondással is a saját képére formálni a múltat. „A maguk korában ők dominálták a magyar kultúrát és a magyar irodalmat” – állapítja meg Takaró például Herczegről és Tormayról, amire Beke joggal jegyzi meg lakonikusan, hogy ez „egyszerűen nem igaz”.

(...)

Kicsoda Takaró Mihály? Tekinthetjük-e irodalomtörténésznek? A teljes cikket keresse a Magyar Hang július 12-én megjelent számában!

Hetilapunkat megvásárolhatja csütörtök estig az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/28. számban? Itt megnézheti!