Térey Jánosról elnevezett alkotói ösztöndíjat indít a Petőfi Irodalmi Múzeum

Térey Jánosról elnevezett alkotói ösztöndíjat indít a Petőfi Irodalmi Múzeum

Térey János (Fotó: Jelenkor Kiadó/Máté Péter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Térey Jánosról elnevezett alkotói ösztöndíjat indít el a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) a tervek szerint január 22-én, a magyar kultúra napján.

Az ösztöndíjasok jelölésére felkért írószakmai szervezetek, a Magyar Írószövetség, a Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozata, Magyar PEN Club, Szépírók Társasága, más hazai és határon túli intézmények, könyvkiadók, irodalmárok és irodalomtörténészek közül harminchatan vették részt a kiválasztási folyamatban, amelynek eredményeként összesen 337 személy neve került a jelöltlistára – olvasható a PIM keddi közleményében.

A jelöltek közül a kuratórium választja ki azt a harmincat, akik a következő években az alkotói középgenerációhoz tartozó, 35 és 65 év közötti írók, költők részére juttatott díjazásban részesülnek. A kuratóriumot a tavaly elhunyt költő, drámaíró özvegye, Harmath Artemisz vezeti.

Az MTI által is idézett közleményben beszámolnak arról is, hogy a digitális tartalomszolgáltatások fejlesztésének sorában a Digitális Irodalmi Akadémia (DIA) könyvtárát 100 posztumusz tag teljes életművével tervezi bővíteni a múzeum.

Térey János emlékére | Magyar Hang

Mennyire törékeny az élet. Banális felfedezés? Hogyne lenne az. Mégis újra meg újra megrendíti az embert. Arra azonban nem számítottam, hogy június 3-án reggel mindjárt újabb bizonyítékot kapok ennek a banalitásnak az igazságára.

A jelölésre felkértek összesen 348 jogdíjas magyar alkotó: írók, költők, irodalomtörténészek felvételére tettek javaslatot. A bővítéssel – mint írják – a DIA honlapján ingyenesen elérhető művek száma néhány éven belül a jelenlegi kétszeresére emelkedik.

A lapunkba is rendszeresen író Térey János mindössze 48 éves korában, 2019. június 3-án hunyt el.