Vámos Miklós: A jobboldali íróknaknak nincsenek anyagi gondjaik

Vámos Miklós: A jobboldali íróknaknak nincsenek anyagi gondjaik

Vámos Miklós és Szerető Szabolcs a Kompország felvétele előtt (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyar írótársadalom ma már nem létezik. Szekértáborok vannak. A kormányhoz közeli szekértáborok részvényei egyre magasabban jegyzettek, miközben a többiek ázsiója folyamatosan süllyed. A jobboldali írók az íróakadémián keresztül folyamatosan kapják az apanázst, így nekik nincsenek anyagi gondjaik, míg a másik oldalhoz tartozóknak meg kell küzdeniük a megélhetésért – jelentette ki Kompország című műsorunkban Vámos Miklós, József Attila díjas író. Ő nem tartozik egyik táborhoz sem, született kívülálló, magányos bozótharcos, gyerekkorában is az volt, és ez mindig gyanús, az ilyen embert mindig kiközösítik – mondta. – Nem akarok törleszkedni, nem szoktam kuncsorogni, ezért nincsenek szövetségeseim sem – szögezte le. A Kertész Imre Intézet kapcsán azt mondta: a kormány rátenyerelt Kertész Imre jogaira, mert pénzt akart belőle csinálni, de amihez az állam hozzányúl, az nem lehet nyereséges.

Azt is leszögezte: aki azt mondja rá, hogy a szocialista rendszer kegyeltje volt, az hülye. Rendőrhatósági figyelmeztetést kapott, kizárták a KISZ-ből, az egyetemre pedig először politikai okokból nem vették fel. – Nem voltam kegyelt, csak eltűrt író voltam, és ebben a rendszerben is csak az vagyok – jelentette ki. Vámos Miklós úgy véli, nem kell félni a mesterséges intelligenciától, mert azt mi emberek irányítjuk és tanítjuk. – Kicsit úgy érzem magam, amikor a tömegek reakcióját figyelem, mint a sziléziai takácsok esetében, akik szétverték a szövőgépet, mert attól féltek, hogy az elveszi a munkájukat – mondta. Új könyve, a Sánta kutya kapcsán kijelentette: ő egy XX. századi író, hiába él már 23 éve a XXI. században. Ezért úgy gondolta, megírja a múlt század történetét egy asszony életén keresztül.

Beszélt még arról is, hogy:
• Miért jött vissza Franciaországból és Amerikából, amikor mindkét esetben úgy tervezte, hogy ott éli le az életét?
• Megbánta-e, hogy hazajött?
• Kiről mintázta új könyve főhősét?
• Kire hasonlított Faludy György élete utolsó éveiben?
• Miért nem állt ki még nyilvánosan a pedagógusok mellett?
• Miért lőnek rá folyamatosan az egyik szekértáborból?
• Szerinte mikor buknak el az ordas eszmék?
• Hogyan tekint a televíziózásra?
• Fél-e attól, hogy a mesterséges intelligencia elveszi az írók munkáját?

A teljes beszélgetést itt nézheti meg!