Vidnyánszky Attila: Sokan nemtelen támadást indítottak a színház és a személyem ellen

Vidnyánszky Attila: Sokan nemtelen támadást indítottak a színház és a személyem ellen

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke a Pajtaszínházi Szemle megnyitó sajtótájékoztatóján a Nemzeti Színház Gobbi Hilda Színpadán 2023. január 21-én (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Úgy érzem, sokan kihasználják most ezt a helyzetet, és nemtelen támadást indítottak a színház és a személyem ellen – mondta Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója a Magyar Nemzet néven megjelenő lapnak, arra reagálva, hogy két színésze súlyos balesete kapcsán felmerült az ő felelőssége is.

Az inerjúban is felvetették, amit mi is megírtunk, hogy a Rómeó és Júlia díszleteivel kapcsolatban többen jelezték: kockázatosnak tartják azokat. Vidnyánszky erre így reagált: „Hozzám ez nem jutott el. Most kiderült, hogy a színészek között volt olyan, aki a főpróba hetében, tehát még két éve jelezte a műszaknak, hogy van egy rész, amit lehet, hogy alakítani kellene, de a vasfüggöny adottságai miatt ezt nem lehetett megtenni. Hozzám nem jutott el akkor ez az információ. Úgy érzem, sokan kihasználják most ezt a helyzetet, és nemtelen támadást indítottak a színház és a személyem ellen. Azt gondolom, hogy a szokásos viszálykodásnak most nincs itt az ideje.”

Az interjúban elmondta, hogy elindult egy belső vizsgálat a színházban. „A héten felrakjuk a díszletet, már csak azért is, mivel egy rendőrségi vizsgálat is elkezdődött, aminek én személy szerint nagyon örülök. Ők is kérték a díszlet felépítését, és így a két vizsgálatot együtt meg lehet tartani. Felépítjük a díszletet, és modellezzük, hogy mi történt. A folyamat elindult, és én is mihamarabb szeretnék pontot tenni az ügy végére, de bármennyi idő kell is hozzá, nem sürgetem” – mondta.

Beszélt arról a kiállásról is, ami a fideszes médiafelületeken, a Fidesz által kinevezett kulturális vezetőktől érkezett. „Megható, hogy ilyen komoly, saját szakterületükön belül elvitathatatlanul meghatározó személyiségek, művészek, igazgatók jelzik nekem szinte az egész kulturális életből, hogy támogatnak, és fontos volna, hogy maradjak. De legalább annyira megható az a sok száz e-mail és sms, amelyek közül sokról azt sem tudom, ki küldi. Szívmelengető, hogy ennyien szurkolnak a színháznak és nekem Budapestről, a külhoni területekről, vidékről és külföldről egyaránt, és jelzik azt, mennyire fontosak vagyunk. Ma kaptam meg azt a támogató levelet, amelyet a társulat döntő többsége aláírt, s ez komoly visszajelzés számomra” – mondta.

A sérült színészekről azt mondta, hogy a körülményekhez képest jól vannak, és a főorvos is biztatóan nyilatkozott az állapotukról. Tudomásuk szerint a héten hazaengedik őket, és otthon folytatódhat a felépülésük. „A testi gyógyulás mellett persze nagyon fontos, hogy a lelkükkel foglalkozzunk, és hogy azt érezzék, a társulat egy emberként áll mögöttük” – mondta, ennek érdekébe pedig több pszichológussal is felvették a kapcsolatot

Ismert, a baleset pénteken történt, majd hétfőn Vidnyánszky Attila benyújtotta lemondását, amit Csák János nem fogadott el.