Kepes András: Minden hazugság kipukkad előbb-utóbb, és a hatalom fejére ömlik – Kultúrtáj

Kepes András: Minden hazugság kipukkad előbb-utóbb, és a hatalom fejére ömlik – Kultúrtáj

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Kádár-rendszer válsága, és a kilencvenes évek eleje nagyon sokban hasonlít napjainkra, ami egyben azt is jelenti, hogy nem történt igazi rendszerváltás – mondta a Kultúrtáj című műsorunkban Kepes András, akinek 75. születésnapjára jelent meg Két macska voltam című új regénye.

Az egykori műsorvezető, egyetemi tanár beszélt arról is, hogy az embereket a biztonság érdekli elsősorban, és nem a politika. Ezért is tapasztalható az általános politikaellenesség. Elgondolkodtató ugyanakkor, hogy a biztonság hiánya ellenére sem történik semmi. – Ha az ember elmegy vásárolni, iskolába viszi a gyermekét, vagy egészségügyi intézménybe kényszerül, láthatja, hogy valami nem stimmel, és hiába mondják neki, hogy régen sem stimmelt, ebbe nem kellene belenyugodnia. Azért, mert régen is rossz volt, nem kell, hogy most se legyen jobb. De az emberek inkább beletörődnek a helyzetükbe: „régen is rossz volt, most is az, és még az unokámnak is rossz lesz”. Már ha azok az unokák nem hagyják el Magyarországot – fogalmazott az író, aki hozzátette, mindegy, mit próbálnak meg elhitetni az emberekkel, a hazugságok előbb-utóbb kipukkadnak, és mindig annak a fejére ömlenek, aki elkezdte terjeszteni azokat. – A Kádár-rendszerben is így történt, itthon semmiből nem tanulnak? A hatalom azt sem tudja, hogy hol él.

• Mi a különbség a Szovjetunió és az Európai Unió között?
• Melyek a Fidesz belső válságának jelei?
• Miért hasznosabb a taxisofőrökkel beszélgetni, mint a közvélemény-kutatásokat figyelni?
• Hogyan kellene politizálnia az ellenzéknek ahhoz, hogy sikeresen szembeszálljon a Fidesszel?
• Miért robbant fel a román puliszka, és miért nem robban a magyar gulyás?
• Miben ért egyet Demeter Szilárddal?
• Miért veszi tudomásul a társadalom a korrupciót?

Szerkesztő, műsorvezető Ficsor Benedek.