Lányi András: A politikusok világszerte hozzáromlottak a helyzethez

Lányi András: A politikusok világszerte hozzáromlottak a helyzethez

Lányi András (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

A közösségi hálókon folyó politikai vitákat olvasva, a közbeszédet hallva gyakran érezhetjük azt, hogy sokszor felnőtt emberek egészen gyerekesen gondolkodnak a politikáról, nem kellően fejlett a lényeglátásuk. Leragadnak a felszínes, látványos populizmusnál, és nem képesek összefüggésekben gondolkodni, mérlegelni és elemezni – a politikatudomány politikai infantilizmusnak nevezi ezt a jelenséget. Tényleg ennyire rossz a helyzet? Lányi András író, filozófus, filmrendező, egyetemi docens írása.

Az infantilizmus a legkevésbé találó kifejezés a felnőttek, mindenekelőtt a politikusok nyilvános viselkedésében újabban megfigyelhető változásra. A kicsinyek az általuk belátható szűkebb világban – otthon, játékaik között, a szüleikkel szemben – általában körültekintően és figyelmesen járnak el. Nyitottak az újra: új tapasztalatok, új felismerések hatására rugalmasan módosítják korábbi véleményüket. Ha nem így tennének, nem is tudnának felnőtté válni szellemileg. Éretlennek csak olyankor mutatkoznak, amikor életkoruknak nem megfelelő kihívással találkoznak az őket kényeztető, manipuláló vagy fenyegető felnőtt környezet részéről.

Tény, hogy a politikai közbeszéd színvonala elképesztő mértékben hanyatlik, mintha a névtelen kommentelők acsargása és gyalázkodása lenne a minta, amelyhez igazítják. A római régiségek kutatójának nem okozott gondot, hogy a korabeli trágár falfirkát megkülönböztesse a középületek és diadaloszlopok méltóságteljes felirataitól. Aki a mi romjaink között keresgél majd, annak a dolga jóval nehezebb lesz.

• Nyert ügye van a durva leegyszerűsítésnek, személyeskedésnek, látványos hazugságnak
• Eltűnik a különbség a hírműsorok és a szórakoztatás között

A teljes cikket a Magyar Hang december 22-én megjelent karácsonyi dupla számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!