Tálas Péter: Putyin vetette el a sarlót és a kalapácsot

Tálas Péter: Putyin vetette el a sarlót és a kalapácsot

Tálas Péter (Fotó: Tálas Janka)

A legtöbb szakértő szerint nem lesz nagy háború az orosz-ukrán konfliktusból – erről is beszélt a Magyar Hangnak adott interjújában Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének igazgatójának magyarázata szerint egy nagyobb háborút Oroszország nem is tudna vállalni, hiszen ez megszállással járna, ami hosszú ideig tart és a megszálló hatalomnak is nagy veszteséget jelenthet. Katonailag természetesen nem kérdéses, hogy az ukránok sokkal gyengébbek, még amerikai segítséggel is legfeljebb károkat tudnának csak okozni az orosz erőknek.

A szakértő szerint ugyanakkor léteznek más forgatókönyvek is. Mindenesetre bármelyik lehetőség valósulna is meg, az szerinte kizárt, hogy a nyugati hatalmak ne támogatnák tovább Ukrajnát fegyverrel, s ne lépnének fel Oroszországgal szemben – egész egyszerűen azért, mert a nagyhatalmi szembenállás logikája nem engedi a fenyegetésére történő meghátrálást. 

Tálas Péter beszélt arról is, hogy katonai értelemben Európa nem egy izmos szereplő. Teljesen mindegy, milyen katonai eszközei vannak, a politikai egyet nem értés és a stratégiai megközelítések különbségei gyakorlatilag mellékszereplővé teszik Európát.

• Ha nem lesz háború, milyen eredmények születhetnek a tárgyalásokon?
• Szándékos Európa távolságmaradása a konfliktustól vagy ennyire súlytalanok vagyunk?
• Mennyire tűri majd Berlin, hogy európai részről Franciaország vette át a kezdeményezést?
• Mennyire fontos Kína Oroszország melletti kiállása és miben merülhet ki ez a támogatás?
• Álom vagy valóság, hogy új világrend lesz?

A teljes cikket a Magyar Hang február 11-én megjelent, 2022/7. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!