„Dolgozhat sértettség Pintér Sándorban”

„Dolgozhat sértettség Pintér Sándorban”

Dezső András (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

A politikusok ma erőszak nélkül és sokkal szofisztikáltabb eszközökkel dolgoznak ugyan, a módszereik mégis hasonlítanak a kilencvenes években befutott maffiózókéhoz – erről is beszélt a Magyar Hangnak adott interjújában Dezső András, a Hvg újságírója, aki Nagyfőnök című új könyvében a 2012-ben letartóztatott, és jelenleg 28 éves börtönbüntetését töltő „keresztapa”, Portik Tamás felemelkedését és bukását írta meg. Mint mondta, jelenleg az állami hátterű vállalkozók gátlástalanul szorítanak ki piaci szereplőket, és vesznek át teljes üzletágakat, immár a törvény védelmét élvezve. De hiába emlékeztet az államkapitalizmus e formája a szervezett bűnözésre, a modell mégis legitim, mert a választópolgárok hatalomban tartják a Fideszt.

Portik Tamás történeteinek visszatérő szereplője Pintér Sándor jelenlegi belügyminiszter, aki a kilencvenes években országos rendőrfőkapitányként igyekezett felszámolni az olajos bűnszervezetet, sikertelenül. Gyakran érte az a vád, hogy a szerepe nem merült ki az alvilági figurák üldözésében, ő maga is aktívan részt vett az illegális tevékenységben. Dezső András számára az volt a legfontosabb kérdés, hogy honnan erednek az alvilági tevékenységéről szőtt történetek. A kutatásai alapján – számára legalábbis – bizonyossá vált, hogy ezeket Portik és köre terjesztette el, annak érdekében, hogy besározzák a korábbi rendőrkapitányt és későbbi belügyminisztert.

• Miért nem lett Portik Tamásból soha a magyar maffia feje?
• Valóban Gyárfás Tamás bujtott fel Fenyő János meggyilkolására?
• A „keresztapák” – Portik Tamás és Vizoviczki László – kiiktatása után népszerűvé vált az az elmélet, hogy a maffiózók hagyta űrt az állami szereplők töltik ki. Ez igaz?
• Cikkeiben és könyveiben elsősorban a közelmúlt bűnügyi történetét tárja fel, a NER mindennapjai kevésbé érdekesek?
• Portik Tamás portréja társadalmi tablónak is beillik: milyen képet fest rólunk az alvilág története?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap május 5-én megjelent, 2023/18. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!