Bajban a családok, elfogytak a tartalékok

Bajban a családok, elfogytak a tartalékok

Szegényes asztal (Fotó: Magyar Hang)

 

A negyedik kétharmados választási győzelem után három nappal, 2022. április 6-án tartott sajtótájékoztatón Orbán Viktor újságírói kérdésre válaszolva határozottan kijelentette, kizárható, hogy megszorításokra kerüljön sor. Szép szavak, de akkor már neki is tisztában kellett lennie azzal, hogy amit mondott, az nem igaz. Miután Vlagyimir Putyin – valószínűleg az Ukrajna elleni agresszióra készülve – a termelés korlátozásával már 2021 őszén emelni kezdte a földgáz árát, majd a háború kitörését követően tovább emelkedtek az energiaárak, világos volt, hogy nem tartható korábbi formájában a rezsicsökkentés. Az sem nagy meglepetés, hogy a túlfűtött gazdaság miatt az egyébként is relatíve magas inflációt tovább gyorsította a választási pénzosztogatás. Idén januárban 25,7 százalékos értéken tetőzött a mutató, de még augusztusban is 16,4 százalékos pénzromlást mért a KSH, és a várható éves átlag is valahol 17,5–18,5 százalék körül várható a tavalyi 14,5 százalékkal szemben.

Az orbáni gazdaságpolitika következménye mindenki előtt ismert, a kormány kivégezte a katás vállalkozásokat, ágazati adókkal tovább gyorsította a pénzromlás tempóját, ami messze az uniót átlag felett áll még ma is. Mindez együttesen az emberek szegényedéséhez vezetett, az egekbe emelkedett árakkal ugyanis nem nagyon tudnak lépést tartani a bérek. Ezért a reálkeresetek már tavaly szeptember óta csökkennek: szeptemberben 1,9, októberben 2,2, novemberben 4,7, decemberben pedig 5,1 százalékkal, az idei első negyedévben 15,6, százalékkal ért kevesebbet a fizetés, mint egy évvel korábban. Az áprilisban mért 6,9 százalékot májusban javulás követett – ekkor „csak” 3 százalékkal esett a reálkereset –, majd júniusban ismét romlott a helyzet, akkor 3,5 százalékkal csökkent a reálbér. 

• Mióta és mennyivel csökkennek a reálkeresetek, a lakosság fogyasztása?
• 
Vajon várható-e fellendülés az év hátralévő részében?
• 
Hogyan igyekeznek túlélni a családok ebben a válságos helyzetben, és mi ennek az ára?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap szeptember 15-én megjelent, 2023/37. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!