Lehet-e jövőre 300 ezres minimálbér?

Lehet-e jövőre 300 ezres minimálbér?

(Fotó: Wikipédia)

Már szeptember vége felé járunk, és még mindig nincs megállapodás a minimálbér idei évközi emeléséről. Pedig korábban a felek – a munkavállalók, a munkáltatók és a kormányt képviselő küldöttek – arra vállaltak kötelezettséget, hogy ha a 2023-as gazdasági folyamatok az előrejelzésekhez képest jelentősen eltérően alakulnak, újratárgyalják a megállapodásban foglaltakat. Különösen, ha az éves infláció mértéke előreláthatóan meghaladja a 18 százalékot. Idén januárban egyébként a kötelező legkisebb munkabér 16 százalékkal nőtt, amelynek bruttó összege így 232 ezer forintra emelkedett, a garantált bérminimum pedig 14 százalékkal, 296 400 forintra nőtt.

– Szakszervezeti oldalról nem mondhatunk le arról, hogy legyen évközi minimálbér-emelés – mondta lapunknak Zlati Róbert, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke. A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) augusztus 30-ai ülésén még arról volt szó, hogy szeptember közepén már rendelkezésre állnak azok az adatok és prognózisok, amelyek alapján tárgyalni tudnak az emelésről, illetve annak mértékéről. De most nagyon úgy tűnik, hogy október előtt már nem lesz VKF-szintű egyeztetés. Pedig augusztusban is majdnem két és félszer akkora volt a magyar drágulási ütem, mint az EU-átlag, miközben a minimálbérért dolgozók inflációs kosara – amelyben az élelmiszerre és az energiafelhasználásra fordított kiadások együttes hányada jóval nagyobb az átlagosnál – 1-2 százalékkal magasabb a KSH által mért hivatalos 16,4 százaléknál. A minimálbéresek reálbére tehát az év eleji 16 százalékos emelés és a tényleges átlagos infláció – ami jelenleg 18 százalék körül lehet – közötti különbségnél is nagyobb mértékben csökkent.

• Van-e esély a minimálbér idei emelésére?
• 
Mekkora emelést szeretne jövőre a kormány, és mekkorát a szakszervezetek?
• 
Kell-e attól tartani, hogy megszűnik a garantált bérminimum?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap szeptember 29-én megjelent, 2023/39. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!