Orbán dönt a gazdaságpolitikáról, nem a hozzáértők

Orbán dönt a gazdaságpolitikáról, nem a hozzáértők

Matolcsy György és Varga Mihály a 61. Közgazdász-vándorgyűlés nyitónapján, a gazdaságpolitikai kerekasztal-beszélgetésen Egerben 2023. szeptember 21-én (Fotó: MTI/Komka Péter)

 

Nagy hullámokat vetett, hogy a két héttel ezelőtti Közgazdász Vándorgyűlésen a jegybank és a kormány egymást okolta a jelenlegi pénzügyi válság kialakulásáért. Matolcsy György jegybankelnök – aki már sokadszor bírálta a kormány gazdaságpolitikáját – arról beszélt, hogy a kormány „kalandorpolitikája” miatt futott az infláció az egekbe. Érvelése szerint 2021–22-ben a kormány „elfelejtette” megtenni azokat az intézkedéseket, amelyek elejét vehették volna a pénzromlás felgyorsulásának. Sőt, éppen az inflációt erősítő lépéseket tett, így ársapkákat vezetett be – ami önmagában 3-4 százalékkal emelte a drágulás mértékét –, növelte a deficitet, illetve a magas infláció miatt befolyó bevételeket visszavezette a gazdaságba, ami ismét csak növelte az inflációs nyomást. A jegybank hiába jelezte a gyorsuló áremelkedés veszélyét, majd lépett a fékre a hitelprogramok 2021-es kivezetésével, a helyzet odáig romlott, hogy tavaly októberben az árfolyamválság megelőzése érdekében jelentősen meg kellett emelni az irányadó kamatot. Az elnök szerint ez utóbbinak nagy szerepe van abban, hogy már idén egy számjegyű lehet az infláció.

• Kik és hogyan kritizáltak a jegybank elnökét?
• 
Mi a magyar gazdaság alapvető problémája, és lehet-e azon segíteni az Orbán-rendszerben?
• 
Kell-e tartanunk a magyar államadósság visszaminősítésétől?

A teljes cikket a Magyar Hang október 6-án-án megjelent, 2023/40. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!