„Steven Spielberg egy Szécsi Pál-klipet rendez”

„Steven Spielberg egy Szécsi Pál-klipet rendez”

Szécsi Pál az 1969-es Táncdalfesztiválon (Fotó: Fortepan/Szalay Zoltán)

Nem tudom, ki hol szokott Szécsi Pált hallgatni. Én jellemzően autóban, ha idősebb rokonokkal utazom. Gyakran előkerülnek ilyenkor a régi magnókazetták, rajtuk – mint mondani szokás – örökzöld slágerekkel. A Gedeon bácsit így hallottam legtöbbször. De ha máshol csendül fel, akkor is a nagyapám jut eszembe, ahogy a kocsiban dúdolja.

Szécsi március 20-án lett volna nyolcvanéves. Már a hetvenes–nyolcvanas évek fiataljai számára is a félmúltat jelenti. Egyre kevesebben vannak, akik a tragikusan korán, 30 évesen a halált választó énekessel még találkozhattak. A maiaknak már Cserháti Zsuzsa róla szóló dala, az Árva fiú is retró. Meglepő módon mégis sokat jelent számukra is. Az említett Cserháti-számot például 46 ezres nézettségű Tiktok-videón énekli egy fiatal énekeslány, míg a Rebang95 nevű felhasználó Gedeon bácsi-karaokéjára 92 ezren voltak kíváncsiak. „Sikerült megsiratnod (megríkatnod – szerk.) jó értelemben. Drága édesapámmal táncolunk mindig erre a zenére” – reagált az egyik hozzászóló.

Ha a köztes nemzedékre tekintünk, a Kispál és a Borz 1994-es Sika, kasza, léc című albumáig jutunk el. Rajta A pécsi szállal: „Egy hajó vagy ködben mész / És közben hosszan dudálsz / A víz eltűnt egy résen és halak / Habzó tetemén jársz / Pont vihar van a szél / Szardellát vág az arcodba / Letörlöd, de a mozdulat / Szerint elfáradtál a harcokba.” De a Szécsi Pál című dal is ezen a lemezen hallható. Az előbbiben a szomorú dalokat, utóbbiban a romantika haldoklását kiemelve. A világnak „egy szomorú szám pont elég” – halljuk a megfejtést A pécsi szálban. 

• Hogyan került egy előadásba Szécsi Pál, Spielberg és a robotok?
• Milyennek látja az énekes útját György Péter és Nyáry Krisztián?
• Miként korlátozta be a popsztár lehetőségeit a kádárizmus?