Demeter Szilárd: Mindig az utolsó parancs van érvényben, és ilyet csak Orbántól fogadok el

Demeter Szilárd: Mindig az utolsó parancs van érvényben, és ilyet csak Orbántól fogadok el

Demeter Szilárd (Fotó: Facebook/Petőfi Irodalmi Múzeum)

A kormányfő viszont a főigazgató szerint nem szokott parancsolni, csak kér. De mi lesz az Iparművészetivel? Kéri-e L. Simon László tanácsát? Kapnak-e fizetésemelést a vezetése alá kerülő intézmények dolgozói? Demeter Szilárdot, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatóját, a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ esélyes vezetőjét kérdeztük.

Minden hídon akkor kell átmenni, amikor odaérünk – válaszolja érdeklődésünkre Demeter Szilárd, amikor arról kérdezzük, kik lehetnek hosszú távon a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) és a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) új vezetői. A hírek arról szólnak ugyanis, hogy a több múzeumot is összefogó, tervezett holding, a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ feje lesz ő, bár erről a későbbiekben kell majd döntenie Csák János miniszternek. Azt viszont már tudni, hogy pályázata nyomán ő váltja az MNM élén Hammerstein Juditot, a közgyűjteményi központ létrehozásához pedig több törvénymódosítás is szükséges lehet. Hammerstein L. Simon Lászlót helyettesítette, akinek a World Press Photo-kiállításon bemutatott „melegfotó”, illetve az azzal kapcsolatos ügy kezelése miatt kellett távoznia.

• Kiket tart fotelhuszároknak és konjunktúralovagoknak?
• Mi lesz az igazi kultúrharcban?
• Miért van szerinte túl sok kőszínház?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap március 13-ig kapható 2024/10. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!