Pusztítás rejti el, hogy csak pusztítás

Pusztítás rejti el, hogy csak pusztítás

A Bem Center Bem József utcai homlokzata (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Voltaképpen szerencsésnek érezhetjük magunkat a NER állampolgáraiként. Mindent, amit a demokráciában elpuhult nyugatiak csak könyvekből és dokumentumfilmekből ismernek, mi a saját bőrünkön tapasztalunk – anélkül, hogy azt lenyúznák rólunk, ahogy a keleti despoták teszik. A kisgömböc étkezési (és szaporodási) szokásait ezért úgy vizsgálhatjuk természetes környezetében, hogy közben egy laboratórium (szinte) biztonságos falai között érezzük magunkat.

Az örökségvédelem egyike azon területeknek, amelyeket a hatalom különösen gyorsan befalt. Konzervatív(nak hazudott) rendszer lévén azt hihetnénk, a kulturális örökség megóvása a hagyományok tiszteletének elengedhetetlen része, az ideológia azonban csak a pénzes zsák nyakáig tart, onnan a múlt rekvizitumai csak annyiban értékesek, amennyi közvagyont ki lehet lopni belőlük. Az egykori Radetzky-laktanya helyén épített Bem Center újabb ékes példája az örökség elherdálásának.

• Milyen múltja van az egykori Radetzky-laktanyának?
• Miért és milyen veszélyt jelent a politikai éhség?
• Hogyan les egy laktanyából irodaház és hotel?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap április 18-ig kapható 2024/15. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!