A duh-generáció hangja Billie Eilish

A duh-generáció hangja Billie Eilish

Az amerikai Billie Eilish koncertje a 29. Sziget fesztivál hatodik napján az óbudai Hajógyári-szigeten 2023. augusztus 15-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Duh! Billie Eilish az egyik legismertebb száma, a Bad Guy egyetlen hangulatszavával tökéletesen összefoglalta generációját, illetve népszerűségének egyik titkát. Remek magyar megfelelő is van rá: a „duh!” felkiáltás leginkább a dohogás kifejezésére szolgál. A fiatalabbak kezdték az elmúlt években sűrűn használni, az internetes szleng részévé vált. Bele lehet érteni a bosszankodást azon, hogy valami túl nyilvánvaló, ahogy azt is, hogy egyszerűen nem tudjuk a választ egy kérdésre.

Billie Eilish a duh-generáció hangja lett. A kamaszkor persze általában is ilyen. Az elmúlt évek fiataljaira viszont talán még jellemzőbb a mindenen való ironizálás, a világ megannyi gondjába-bajába való fáradt beletörődés. Mindehhez tökéletesen passzolt az énekesnő fősodortól teljesen eltérő, kifejezetten minimalista zenéje. Kevesen tudták annyira hitelesen előadni, mint ő, hogy mennyire unják ezt az egészet. 

• Mi a közös Billie Eilishben és Kurt Cobainben?
• Miért ragadja meg az énekesnő tökéletesen a korszellemet?
• Milyen utat járt be eddig?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!