A harmadik út

A harmadik út

Krisztus ravennai mozaikképe. A legnagyobb naiv, aki azt hirdette, hogy az ellenséget is szeretni kell (Fotó: Wikipédia)

A harmadik út úgy van, hogy nincs, de még inkább úgy nincs, hogy van. Ha az aktuális politikai helyzetet nézzük, egyre inkább lehetetlennek tűnik, hogy a harmadikutas-nézetek valaha is reális politikai alternatívát tudnának állítani. A magyar mátrix – ahogy Lányi András jellemezte – felülről nézvést két egymást kizáró valóságot mutat. Az Orbán-rajongókét és az Orbán-gyűlölőkét. A két valóság között – úgymond – nincs átjárás. A harmadikutas politikai megoldási kísérletek sorra elvetélnek. Csak a legutóbbi történéseket figyelembe véve: az LMP, a „Lehet más a politika” jelszó a párt sorozatos osztódása révén elvetélt, a Márki-Zay Péter nevéhez köthető, a „vagy Orbán, vagy Gyurcsány” választást felülírni akaró Mindenki Magyarországa Mozgalom ígéretes tűzijátéka eloszlott a nagy magyar ködös éjszakában.

Nem naivság – a normalitás és a szeretet útja

Pedig ha közelebb megyünk a valós mindennapi élet világához, látszik, hogy egyre többen vannak, akik nem sorolhatók be a két nagy tábor egyikébe sem. A látens harmadikutasok abban különböznek a szélsőséges kéttáboros eszmék harcos képviselőitől, hogy a mindennapokhoz közel vannak, és egyelőre eltaszítják maguktól az úgynevezett politikát. Kémiatanárok, akik hajnalban kelnek, hogy a kis falvakba elvigyék a szükséges kísérleti eszközöket, mentők, akik egészségüket kockáztatják mások miatt, diákok, akik kiállnak tanáraik mellett, hétköznapi emberek, akik ukrán menekülteket fogadnak be. A harmadik út a kéttáboros eszmék mérsékeltjei esetén naivitás, harciasabb képviselőik szemében populizmus. Pedig a harmadik út a normalitás, a hamvasi értelemben vett normális ember.

• „Nem a kihalni készülő állatfajtákat, de nem is a mai átlaghőmérsékletet lehet és kell szeretni, hanem az embertársat.”
• „Amikor a környezet állapotát óvjuk, a másik embert és ezáltal önmagunkat óvjuk.”
• „Hosszú távon a harmadik út az egyetlen lehetőség.”

A teljes cikket a
Magyar Hang december 22-én megjelent, 2022/52-53. karácsonyi dupla számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!