„A közvetlen főpolgármester-választás eltörlése is benne van a pakliban”

„A közvetlen főpolgármester-választás eltörlése is benne van a pakliban”

Karácsony Gergely főpolgármester (k), Kiss Ambrus (független) általános főpolgármester-helyettes (b) és Számadó Tamás főjegyző (j) a Fővárosi Közgyûlés ülésén a Városházán 2023. szeptember 27-én (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Még a 2024-es önkormányzati választás előtt módosulhat a fővárosi közgyűlés tagjainak megválasztását szabályozó törvény. A Mi Hazánk novemberben nyújtott be módosító javaslatot, amelyet a kormánypárti többségű parlament ugyan még nem fogadott el, de már tárgysorozatba vették. Mit gondolnak erről a választási szakértők, és mit a módosítás egyik potenciális nyertesének tartott Magyar Kétfarkú Kutya Párt? 

Minden utolsó pillanatos módosítás a zavarkeltésre, a bizonytalanság fenntartására jó, és annál kevesebb ideje marad az ellenzéki erőknek a választási felkészülésre – értékelt László Róbert, a Political Capital választási szakértője. Szerinte egyelőre nem látszik, mi lesz ennek a vége, hiszen az Orbán-rendszerben megszokhattuk, hogy a törvényjavaslat lényegét átíró módosítások az utolsó pillanatban is becsúszhatnak. Mindenesetre, ha a Mi Hazánk javaslatát jelen állapotában fogadják el, majdnem ugyanoda térnénk vissza, ahol 2014 előtt is voltunk, egy nagyjából arányos, tisztán listás rendszerben döntenének a fővárosi közgyűlés tagjairól. Jelentős különbség viszont, hogy elég lenne mindössze három kerületi polgármesterjelöltet elindítani ahhoz, hogy egy párt listát tudjon állítani, 2010-ig ennél sokkal szigorúbb feltételeknek kellett megfelelni. – A három jelölt indítása szinte senkinek sem okozna problémát, félő, hogy ez a kamupártok megszaporodásához vezet – mondta a szakértő.

• Mi volt „ügyes húzás” a Mi Hazánktól?
• Milyen eredményt érhet el a Fidesz a régebbi rendszer visszaállításával a jövő évi önkormányzati választáson?
• Milyen ügyekben működne együtt a Kétfarkú Kutya Párt az ellenzéki pártokkal?

A teljes cikket a Magyar Hang december 8-án megjelent, 2023/49. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!