A természet bosszúja – Hol tart jelenleg a tavaly tavasszal bejelentett rozsdaövezeti program?

A természet bosszúja – Hol tart jelenleg a tavaly tavasszal bejelentett rozsdaövezeti program?

Monumentalitás és pusztulás kéz a kézben jár. Az egykori Sertésvásárcsarnok a Ferencvárosban (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Tavaly tavasszal jelentette be a kormány, hogy jelentős kedvezményt ad a fővárosi rozsdaövezetekben épülő új lakásokra. Az áfa 27-ről 5 százalékra csökkentése jelentősen fellendítette volna a lakáspiacot, és elérhető árú otthonokat teremtett volna a családok számára, ráadásul arra ösztönözte volna az ingatlanfejlesztőket, hogy rehabilitálják az évtizedek óta elhagyott, pusztuló ipari területeket. A lendületesen indult projektet azonban váratlanul megakasztotta az Orbán Viktor által októberben bejelentett otthonteremtési program, amely minden újépítésű lakás biztosítja az áfakedvezményt, a rozsdaövezetek így elvesztették vonzerejüket.

Az elmúlt hónapokban a terv lekerült napirendről, a kormány hivatalosan nem fújta le a programot, de ősz óta semmilyen konkrétum nem hangzott el a fejlesztésről. Holott a szakemberek szerint történelmi lehetőség előtt állunk, és a zöldmezős telkek beépülésével előbb-utóbb mindenképpen sorra kerülnek majd az egykori ipari és vasúti területek, vagyis a közeljövőben elkerülhetetlen lesz a rozsdaövezetek rehabilitációja. Cikkünkben áttekintjük a szóba jöhető rozsdaövezeteket, megszólaltatva az illetékes kerületek vezetőit, valamint ingatlanpiaci szakértőket. Kíváncsiak voltunk a kormány álláspontjára is, ám heti rendszerességgel feltett kérdéseinkre a mai napig nem válaszoltak.

Lapzártánkat követően, szerda este közben a Magyar Közlönyben megjelent néhány részlet a programról. A konkrétumokra, és a fejlesztések elindítására ennek ellenére, úgy tűnik, még várnunk kell.

A teljes cikket a Magyar Hang március 12-én megjelent 2021/11. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!