A Tihanyba tervezett gigantikus beruházás az élővilágot és lakosok mindennapjait is felforgatná

A Tihanyba tervezett gigantikus beruházás az élővilágot és lakosok mindennapjait is felforgatná

Nem csak az üdülőkről érkezik a Kenderföldekre zöldhulladék, az utakról törmelék is (A szerzők felvétele)

Így tavasszal Tihany annyira csendes és nyugodt, hogy a félsziget kapujának számító rév közelében több fácán is kimerészkedik elénk a Kenderföldek nevű, erdős, lápos településrészről. Érzékelve ezt az idillt, nehéz elképzelni, de ettől még igaz: Tihany üdülőtulajdonosai és „őslakosai” épp a Kenderföldekre tervezett beruházás miatt forrongnak.

A Futó Péter milliárdos és családja által tulajdonolt Cordia ingatlanfejlesztő ugyanis 742 millió forintért, befektetési szándékkal megvásárolta a Kenderföldek egy jelentős részét. Az adásvétel körülményeiről és az építkezés volumenéről és Tihanyra gyakorolt várható hatásairól tavaly írtunk már, ám több minden változott az eltelt hónapokban. Nem 150, hanem „csak” 100–120 szobás szálloda épülne, viszont most már nem 300, hanem 388 apartmanlakás felhúzásáról lenne szó, ez pedig több és hosszabb ideig a világörökség részét képező félszigeten időző lakost jelent.

A beruházás ellen indult tiltakozáshullámot kiváltó szikra azonban nem ezen módosítások miatt pattant ki. Része ugyanis a projektnek egy, a közeli nádasba tervezett sétálópalló is, amely egyfajta kijárat lenne a Balaton-part irányába.

• Mivel magyarázza a polgármester, hogy meg kell valósulniuk a terveknek?
• Kik és hogyan próbálnak tiltakozni?

A teljes riportot a Magyar Hang május 14-én megjelent 2021/20. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!