A tízmilliárdos döntés

A tízmilliárdos döntés

Orbán Viktor miniszterelnök (b) az Európai Unió tagországai állam- és kormányfőinek kétnapos tanácskozására érkezik Brüsszelben 2023. december 14-én. Jobbról Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Úgy látszik, olykor nagyon is megéri úgy táncolni, ahogy Brüsszel fütyül. A sokak által történelminek és sorsdöntőnek beharangozott európai uniós csúcstalálkozó előtt hárult el minden akadály 10 milliárd eurónyi, zárolt kohéziós forrás felszabadítása elől.

A hétéves uniós költségvetésből származó pénzhez eddig a bírói függetlenség garanciáival kapcsolatos aggályok miatt nem fért hozzá az Orbán-kormány. Miközben itthon a Fidesz az abszurditásig fokozza a „Brüsszel” elleni hergelést, a háttérben kész a konstruktív együttműködésre. Ennek jegyében módosította a parlament az Európai Bizottság elvárásai alapján az igazságügyi törvényeket, majd – némi berzenkedéssel kísérve – a testület újabb kérdéseit is igyekezett tisztázni a magyar fél. Mostanra jutott el a folyamat oda, hogy egy kormányrendelet és egy törvénymódosítás a bizottság két utolsó felvetésére is választ adott. A felek közötti bizalom hiányát plasztikusan jelzi, hogy a brüsszeli testület a teljesítés ellenőrzését, értékelését ahhoz kötötte, a törvényi változást hirdessék ki a Magyar Közlönyben. A köztársasági elnök a szöveget gyorsan alá is írta, majd a kihirdetéssel teljesült az utolsó diktátum.

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap 2023/50. számában találja. Vegye meg december 21-ig kapható nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!