A választási kampányra várhat a gázár csökkentésével a kormány

A választási kampányra várhat a gázár csökkentésével a kormány

Képünk csak illusztráció! Magyarország és Szerbia közötti földgázvezeték mérőállomása Kiskundorozsmán (Fotó: Szijjártó Péter/Facebook)

 

Már a múlt ködébe vész az orosz–ukrán háború kirobbanása utáni földgázválság, amikor az oroszok tudatosan manipulálták az európai árakat a szállítások visszafogásával. Mostanában csak annyiba kerül az energiahordozó Európában, mint kilenc éve, az irányadónak számító TTF holland gáztőzsdén egy megawattóra ára – amit a magyar importár nagyjából két hónapos késéssel követ – 30–35 euró között ingadozik. Az uniós tagországok java része függetlenítette magát az orosz gáztól, az ellátás stabil, tavaly ősszel csurig voltak töltve a gáztárolók. A piaci árak zuhanását követve sokkal olcsóbb lehetne a földgáz Magyarországon is, a kormány azonban lapzártánkig nem vizsgálta felül alaposabban a 2022 augusztusában – amikor 330 euró fölé is ugrott az európai gázár – bevezetett rezsiemelés paramétereit. Eredeti formájában ugyanis úgy ért véget a közel egy évtizeden át változatlan lakossági energiaárak rendszere, hogy a gáz esetében azóta több mint hétszeres árat kell fizetni az átlagfogyasztás felett, alatta pedig maradt a valóságtól rég elszakadt, köbméterenkénti 100-102 forintos tarifa.

• Mennyivel esett a lakossági gázfogyasztás?
• Mekkora veszteséget szenvedett el az ország tavaly az orosz gázszerződésen?
• Mekkora összeget kell beleölni a hálózatfejlesztésbe, illetve a beígért három új gázerőműbe?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap 2024-es első számában találja. Vegye meg január 11-ig kapható nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online! 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!