„A választókerületek megrajzolása mindig politikai kérdés”

„A választókerületek megrajzolása mindig politikai kérdés”

Képünk csak illusztráció. A miskolci városháza az avasi kilátóból (Fotó: Szalax/Wikipediaa)

A lakosságszám csökkenése miatt egyes fővárosi kerületekben és vidéki városokban kevesebb képviselőt választhatunk jövőre, mint 2019-ben. A Nemzeti Választási Iroda már be is jelentette, hol várhatók változások: Budapest I., V., XI., XIV., illetve XV. kerületében, míg a megyei jogú városok közül Pécsett, Miskolcon, Egerben, Győrött, Szegeden és Szombathelyen. Vajon mennyire ad lehetőséget visszaélésre a választókerületi térkép újrarajzolása? Szakértőket kérdeztünk.

Minden választás előtt felülvizsgálják a mandátumszámokat. Ilyenkor nem a választópolgárok számának változását veszik fi gyelembe, hanem a lakosságszámét – mondta László Róbert, a Political Capital választási szakértője a Magyar Hangnak. A választókerületek újrarajzolása az érintett településeken a jegyzők feladata, akiknek viszont elég nagy a mozgásterük. Arra kell csak figyelniük, hogy olyan egybefüggő területeket rajzoljanak körbe, amelyek egyike sem tér el az átlagtól 15 százaléknál nagyobb mértékben. Fontos, hogy a térképrajzolásnál már nem a teljes lakosság, hanem a választópolgárok számát figyelik.

Kérdés, van-e visszaélési lehetőség a rendszerben. – Ahogy mondani szokás, a politikusok olyanok, hogy bárminek ellenállnak, kivéve a kísértésnek. Márpedig, ha ceruza van a kezükben, elképzelhető, hogy a saját politikai érdekeiknek megfelelően rajzolják át velük a választókerületek határait – mondta László Róbert.

• Mikor van jelentősége a választókerületi térkép manipulációjának?
• Miért nem könnyű egyik vagy másik pártnak biztosan kedvező körzeteket kialakítani?

• Az önkormányzati választáson milyen tényezők torzíthatják a parlamenti voksolásokon megszokott trendeket?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap 2023/44. számában találja. Vegye meg november 9-ig kapható nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!