Korának legjelentősebb politikusát vesztette el Japán

Korának legjelentősebb politikusát vesztette el Japán

Abe Sinzo miniszterelnök a 2022. július 8-ai merénylet után (Fotó: Reuters/Asahi Shimbun)

Sokkolta a világot Abe Sinzo (Shinzo Abe) meggyilkolása, aki az elmúlt két évtizedben Japán legfontosabb embere volt. Politikája azonban nem csak a szigetország életére volt hatással, hanem a nemzetközi kapcsolatokban is jelentős szerepet játszott.

Mindenek előtt azzal, hogy Abe a népek közti megbékélés egyik legfőbb szorgalmazója volt a Távol-Keleten egy olyan időszakban, amikor kiéleződtek a korábbi érdekellentétek Kína és a szomszédai, illetve Észak-Korea egyre agresszívebb magatartása miatt. Ami az előbbit illeti, Japán volt miniszterelnöke ugyan következetesen kiállt az Egyesült Államokkal való politikai és katonai kapcsolatok mellett, pontosan látta, hogy Kína megkerülhetetlen világhatalom lett, így folyamatosan fejleszteni akarta a kapcsolatokat Pekinggel. A két ország viszonya persze korántsem könnyítette meg a közeledést. Ismert: Japán második világháborús atrocitásai a mai napig mérgezik a közös kapcsolatokat, ráadásul a kelet-kínai tengeri vita miatt is többször egymásnak feszült Tokió és Peking.

A teljes cikket a Magyar Hang július 15-én megjelent, 2022/29. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!