Merénylet Japánban: Meghalt Abe Sindzó volt kormányfő

Merénylet Japánban: Meghalt Abe Sindzó volt kormányfő

A 2020. szeptember 16-i képen Abe Sindzó japán miniszterelnök sajtóértekezletet tart a tokiói kormányfői hivatalban (Fotó: MTI/AP/Eugene Hoshiko)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kritikus állapotban szállították kórházba Japán volt miniszterelnökét, Abe Sindzót, miután hátba lőtték, ám később belehalt sérüléseibe – írta meg a BBC a japán médiára hivatkozva. Az NHK nevű japán közszolgálati médium is erről írt, állításuk szerint a volt kormányfő halálhírét pártja, a Liberális Demokrata Párt egyik tisztviselője közölte. A CNN később arról írt, a politikus halálát az őt kezelő kórház is megerősítette. 

Kétszer is rálőttek japán volt miniszterelnökére, Abe Sindzóra egy Nara városában tartott kampányeseményen, ahol éppen beszédet tartott az utcán kisebb tömeg előtt az egyik jelölt mellett. A 67 éves politikust az őt a hátán eltaláló második lövés után összeesett – írta a BBC péntek reggel. Tokió volt kormányzója, Maszuzoe Joicsi szerint Abe Sindzónak leállhatott a tüdeje és a szíve is. A helyi tűzoltóság szerint egyébként a politikus a nyaka jobb oldalán, illetve a bal kulcscsontján sérülhetett meg. A merényletet helyi idő szerint 11.30-kor követték el. A politikust először mentő szállította el, majd helikopterrel vitték kórházba, ahol végül belehalt sérüléseibe. A politikust helyi idő szerint 17.03-kor nyilvánították halottnak, ez az őt kezelő kórház által tartott sajtótájékoztatón derült ki. Orvosai szerint nem lehetett elállítani a vérzést, a golyó pedig elég mélyre hatolt ahhoz, hogy elérje a szívét, „egy nagy seb volt” a szívfalán. Abe egyébként már akkor sem mutatott életjelet, mikor a kórházba vitték. A politikust először egy tíz fős egészségügyi szakemberekből álló gárda kezelte, a végén pedig már húszan próbálták megmenteni az életét.

Abe Sindzó lelövését követően megszólalt Japán jelenlegi miniszterelnöke, Kisida Fumió is, aki arról beszélt a CNN szerint egy sajtótájékoztatón az akkor még életben lévő politikus kapcsán, kritikus állapotban van, és az orvosok „küzdenek azért, hogy megmentsék”. Kisida hozzátette, ami történt, az „nem egy megbocsátható cselekedet”. A Sky News arról írt, Kisi Nobuo védelmi miniszter szerint – aki egyébként Abe öccse – vérátömlesztést kap a volt kormányfő. A CNN pedig azt jelentette, a politikust kezelő narai kórházba érkezett Abe Sindzó felesége.

Azt követően, hogy Abe meghalt, Kisida Fumió úgy nyilatkozott, hogy a politikus „személyes barátja volt, akivel sok időt töltött együtt”. 

Meg akarták ölni

A beszámolók szerint a támadót – aki meg sem próbált elfutni – sikerült elfogni. A CNN szerint Sindzó lelövésével összefüggésben egy negyvenes éveiben járó férfit, Jamagami Tecúját tartóztattak le. A lap úgy tudja, a férfi egy saját maga által készített fegyverrel lőhetett a volt kormányfőre,a  Reuters szerint pedig Jamagami szolgált korábban a japán hadseregben. A Reuters szerint az NHK arról számolt be, a merénylő azt mondta a rendőröknek, elégedetlen volt Abe Sindzóval és meg akarta ölni őt. A Sky News szerint a férfi lakásában feltehetően robbanóanyagot találhattak.

Abe Sindzó, aki Japán leghosszabb ideig hivatalban lévő miniszterelnöke volt, 2020-ban mondott le egészségügyi okokra hivatkozva.

A CNN szerint Abe Sindzó lelövése sokkolta Japánt, ahol a világon az egyik legalacsonyabb a fegyverrel elkövetett bűncselekmények aránya a szigorú fegyvertartási törvények miatt. Ahhoz, hogy valaki japánban fegyverhez jusson, nemcsak tanfolyamon kell részt venni, aminek a végén írásbeli teszten kell átmenni, de azt is felmérik, milyen pontosan lő a jövendő fegyvertulajdonos, és 95 százalékos pontosság nélkül nem juthat fegyverhez. A vásárló mentális egészségét is vizsgálják, drogtesztet is végeznek rajta, illetve leellenőrzik a hátterét is: követtett-e el bűncselekményt a múltban, van-e adóssága, részt vett-e a szervezett bűnözésben, és hogy milyen a viszonya családjához és a barátaihoz. 

2019-ben a becslések szerint mindössze 314 ezer fegyver volt civilek kezén az összesen 125 milliós Japánban.